KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Sokkoló bejelentést tett a volt ukrán belügyminiszter

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Döbbenetes, eddig nem ismert számot mondott az ukrán hadsereg veszteségeiről a korábbi ukrán belügyminiszter. Jurij Lucenko egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy Volodimir Zelenszkijnek nem szabad tovább becsapnia az ukrán népet, és be kell vallania, hogy ukrán oldalon mostanra elérte a félmilliót az elesett és súlyosan megsebesült katonák száma.

A nyilatkozat sokkolta a háborúban álló ország közvéleményét, ugyanis a hivatalos kijevi tájékoztatás szerint ennek csupán a töredéke az ukrán hadsereg vesztesége. Közben félelem és pánik van a hamarosan életbe lépő új sorozási törvény miatt is – írja a hirado.hu.

Egy könnyeivel küzdő fiatalasszony nemrég az ukrán vezérkari főnökhöz intézett panaszt. Azt mondta, a férje a kárpátaljai Huszton tűnt el és nem tud vele kapcsolatba kerülni. A rendőrség azt mondta neki, hogy feltehetőleg Munkácsra, majd Rovnóba vitték kiképzésre a hadkiegészítők.

A pici gyermekemmel Kárpátaljára utaztam, mert nincs kire hagynom. Amikor a férjem felől érdeklődtem, nem akartak beengedni a hadkiegészítő parancsnokságra. Azt mondták, hogy mindenkit Munkácsra küldenek, és semmilyen adatuk nincs azokról, akik náluk jártak. De még az ügyvédnek sem adják ki. Kérem, segítsenek megtalálni a férjemet

– mondta kétségbeesetten a nő.

Az országban egyre több katonai ellenőrző pontot állítanak fel, ahol a hadköteleseket akarják kiszűrni. Már arra is volt példa, hogy figyelmeztető lövéseket adtak le, ha valaki ellenkezett.

Máshol a civil autók útját állják el a toborzók, és nem engedik tovább a sofőrt. Megállítják a menetrend szerinti járatokat is, és magukkal viszik a 18 és 60 év közötti utasokat. Emellett folytatódtak a razziák az intézményekben is.

„Senki sem érti a helyzet súlyát. Január 10-e után már a a városokból sem tudunk majd kijönni. Csak Kijevben 150 ideiglenes ellenőrző pontot állítottak fel, Odesszában és a többi városban sem lesz kevesebb”

– mondta egy férfi.

Ez is érdekelheti:  Óriási összeg megfizetésére ítélték Trumpot

Kijev január 10-ére ígérte ugyanis az új mozgósítási törvényt, aminek előzetesen bemutatott tervezete hatalmas vitákat váltott ki az ukrán társadalomban. A jogszabály az alapvető állampolgári jogoktól fosztaná meg azokat a férfiakat, akik nem jelennek meg a toborzóirodáknál. Az ellenzéki pártok már bejelentették, hogy nem fogják támogatni.

„Követeljük, hogy vegyék ki a tervezetből a bűnvádi felelősségre vonást. Ha valaki nem jelent meg a toborzóknál, ha nincs benne az online adatbázisban vagy ha nem jelentkezett időben katonaorvosi vizsgálatra. A módosító javaslatainkat mi is benyújtjuk”

– mondta Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök.

Közben sokkoló bejelentést tett az ukrajnai háború áldozatainak számáról a volt ukrán belügyminiszter. Jurij Lucenko szerint eljött az őszinteség ideje, és Volodimir Zelenszkij elnöknek be kell ismernie, hogy az elesett és súlyosan sebesült ukrán katonák száma mostanra elérte a félmillió főt.

„Be kell vallanod, hogy ha azt az ötszázezer főt, amiről beszélnek, elosztjuk az eltelt hónapokkal, akkor harmincezer katonát kapunk. Így nagyjából megérthetjük, hogy mi is zajlik a fronton. Ekkora az áldozatok és a súlyos sebesültek száma is. Meg kell mondanod az igazságot az embereknek!”

– mondta a volt ukrán belügyminiszter.

Ukrajnában az áldozatok valós száma hadititoknak minősül. Volodimir Zelenszkij államfő viszont nemrég bejelentette: Kijev újabb 500 ezer embert kíván besorozni, ezért a mozgósítás idén is folytatódik.

Közben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a mai napon tette nyilvánossá az ukrán hadseregnek csak a 2023-ban ért veszteségeit.

MH

Kiemelt képen: ukrán katonák / fotó: Twitter

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük