KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Russia Today: Magyarország 500 millió eurós, Ukrajnának szánt kifizetést blokkolt

Magyarország megakadályozta, hogy az EU 500 millió euró (544 millió dollár) értékű fegyvert és katonai felszerelést adjon át Ukrajnának – jelentette hétfőn az ANSA olasz hírügynökség. Mivel Kijev nyugati fegyverek után kapkod, hogy megerősítse az orosz erők ellen régóta ígért ellentámadását, a csomagot a jövő héten kellett volna megküldeni.

A csomag a nyolcadik lehívás lett volna Ukrajna számára az Európai Békefenntartási Eszközből (EPF), az 5,6 milliárd eurós (6,08 milliárd dollár) alapból, amelyet az EU külföldi hadseregek finanszírozására használ. Tavaly február előtt a „békeeszközből” csak Grúziának, Malinak, Moldovának, Mozambiknak és Ukrajnának szállítottak nem halálos eszközöket, összesen kevesebb mint 125 millió dollár értékben.

Budapest csak akkor hajlandó engedélyezni a legutóbbi utalást, ha „garanciákat” kap arra, hogy az EPF „globális” marad, és nem kizárólag Ukrajna felfegyverzésére használják azt – jelentette az ANSA „jól értesült forrásra” hivatkozva.

The Washington Post: Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság vezetéket, hogy csapást mérjen Magyarországra

Az, hogy Magyarország blokkolná a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat, nem meglepő. Bár Magyarország a NATO tagja, Orbán Viktor miniszterelnök elutasította, hogy az Egyesült Államok vezette blokk magyar területen keresztül fegyvereket küldjön Ukrajnába. Orbán azzal vádolta az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseiket, hogy „az európai érdekek rovására” szítják a konfliktust, miközben kormánya támogatja a konfliktus diplomáciai rendezését célzó kínai tervet.

Tavaly év végén Magyarország visszatartott egy 18 milliárd eurós (19,5 milliárd dollár) gazdasági segélyrészletet Ukrajnának, amelyet a blokk a világpiacokon vett volna fel. Orban azzal érvelt, hogy ezzel az EU ” eladósodna” Ukrajna miatt. Végül engedett, amikor a blokk feloldotta a Magyarországnak nyújtott támogatásokra vonatkozó befagyasztást.

Januárban Magyarország blokkolta az EPF fegyverek hetedik részletének Ukrajnának történő felszabadítását is, bár a csomagot néhány héttel később jóváhagyták.

Ez is érdekelheti:  Magyarbarát alelnöke lehet Donald Trumpnak

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök többször felszólította a Nyugatot, hogy az orosz erők ellen indított, sokat hangoztatott ellentámadás előtt szállítson neki komolyabb fegyvereket és több lőszert. Zelenszkij az elmúlt napokban bejárta Olaszországot, Németországot, az Egyesült Királyságot és Franciaországot, és mind a négy országtól újabb segélyígéreteket kapott, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy vadászgépekre és nagyobb hatótávolságú rakétákat kapjon, hogy ezek segítségével teljesíthesse az orosz területek – Herszon, Zaporozsje, Donyeck, Luganszk és a Krím – visszafoglalására tett ígéretét.

Amerikai katonai tisztviselők nyilvánosan fejezték ki kétségüket afelől, hogy az ukrán hadsereg képes elérni ezeket a célokat, és a kiszivárgott Pentagon-dokumentumok is arra utalnak, hogy Washington a kijevi offenzíva kudarcára készül.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük