KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna folyamatosan a kőolajvezetékkel zsarolja Magyarországot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Komoly visszhangot váltott ki egy amerikai napilap hírszerzői körökből származó értesülése, miszerint Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök zárt körben a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott.

Bár erre szerencsére nem került sor, valójában Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a hazánk számára kulcsfontosságú vezetéket.

Ugyanis ha robbanás nem is történt, árrobbanás mindenképpen.

A magyar fogyasztókat – közvetett módon – nemcsak a háborús és a szankciós infláció sújtja, hanem a tranzitdíj ukránok általi többszöri emelése is. Jelen pillanatban ugyanis az orosz Transznyefty  és az Ukrantransnafta megállapodásán múlik a Magyarországra érkező orosz olaj vezetékdíja, amelyet az elmúlt időszakban több alkalommal is megnöveltek. Sorban haladva: Ukrajna előbb 2022 áprilisában emelt árat, majd 2022 decemberében 18,3 százalékkal ismét növelte a nyersanyag tranzitdíját.  Összességében csak a tavalyi évben 51 százalékos volt a tranzitdíj drágulása.

Értelemszerűen közvetett módon ez a magyar tankolásokat is drágította.

Ez azonban még nem minden, ugyanis az ukránok 2023 április elsejétől megduplázták a tranzitdíjat. Sőt, információink szerint, bár 2023 június elsejétől az ukrán céggel közvetlenül a MOL állapodna meg, és fizetné nekik a tranzitdíjat, az Ukrantransnafta az eddigieken felül újabb 25 százalékos emelést, ráadásul augusztustól újabb díjnövelést ajánlott. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója április végén a Reutersnek arról számolt be, hogy még tárgyalnak az ukrán féllel, és vita van a díjemelésekről.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: A Barátság kőolajvezeték Mazir közelében (Belarusz) / Fotó: Szeder László

Ez is érdekelheti:  Vlagyimir Putyin figyelmeztette Dél-Koreát

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük