KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Romániának nincsenek gázellátási nehézségei

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Romániának nincsenek gázellátási nehézségei – jelentette ki az Agerpres közszolgálati hírügynökségnek adott nyilatkozatában Ion Sterian, a romániai gázvezetékeket működtető Transgaz társaság vezérigazgatója.

A vezérigazgató szerint az ország földgázimportja az ütemterv szerint halad, és ebben a tavaszi időszakban az ország saját forrásokból is képes biztosítani a gázszükségletét.

Ion Sterian elmondta, hogy az elmúlt napokban, amikor az ortodox többségű országban a húsvétot ünnepelték, napi 13-14 millió köbméter gáz fogyott, ami azt vonta maga után, hogy a hazai gázkitermelő társaság, a Romgaz csökkentette a termelését.

A Transgaz vezérigazgatója szerint szerdán 3,5 millió köbméter import gáz érkezik az országba, akárcsak az elmúlt napokban. Ebből 3,2 millió köbméter Magyarország, 300 ezer köbméter pedig Bulgária felől.

„Románia ebben az időszakban képes a teljes szükségletét a saját termelésből biztosítani. A fogyasztás nem haladja meg a napi 20-21 millió köbmétert, a termelés pedig elérheti a 23 millió köbmétert. A gázimport azért fontos, hogy fel tudjuk tölteni a tárolókat, és őszre, a hideg évszak kezdetére 3,2 milliárd köbméter gáz legyen a tárolóinkban” – nyilatkozta Ioan Sterian. Azt is hozzátette, hogy a romániai tárolókban jelenleg 640 millió köbméter gáz található, 230 millió köbméterrel több, mint egy évvel ezelőtt.

A Transgaz elnöke a BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázvezeték működésének a fontosságát hangsúlyozta, mely mindkét irányba képes a gáz szállítására az érintett országokban. A gázvezeték romániai szakaszát 2020 novemberében avatták fel az államfő és a miniszterelnök jelenlétében.

Az Agerpres annak kapcsán kérdezte a Transgaz vezetőjét, hogy a Gazprom orosz gázszolgáltató szerdától leállította a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába.

Ez is érdekelheti:  Nem kellett sokat várni: Magyar Péter bejelentette, hogy beül az Európai Parlamentbe

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük