KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Románia egyesül Moldáviával? Megengedhetünk magunknak egy agresszív szomszédot?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
NIF: Eddig az volt a terjengő politikai szlogen, hogyha Moldávia jön, Erdély megy!!! A magyar diplomácia, egyeztetve az orosszal, mindenképpen keresztbe kell tegyen ennek az egyesülési folyamatnak. Az egyesülés kikényszerítése tipikus példája a balkáni megoldásoknak: szétlopatják a román-egyesülés-barát kormánnyal a pénzt, csőd szélére viszik az államot, s utána megoldásként ajánlják, hogy az egyesülés megoldja ezt a problémát. Mintha Románia egy gazdag ország lenne és nem saját maga is a csőd szélén tántorogna. De a román diplomácia, amely nyilvánvalóan expanziós politikát követ, el tudja adni ezt az elképzelhetetlen örült ötletet Brüsszelben!
A román agresszív expanziós politikára csak 2 példát adunk:
1. 2009 április 7.-én, miután a moldáviai választásokon oroszbarát párt nyert és alakított kormányt, a román titkosszolgalatok Chisinauban puccsot robbantottak ki. Az „őrjöngő tömeg” elfoglalta a kormány palotát és minden más állami épületet, kidobáltak iratokat, íróasztalokat, s ezeket felgyújtották. A mai napig se tudom, miként tudtak úrrá lenni a helyzeten.
2009 április 7: Államcsapás Chisinauban a román titkosszolgálatok szervezésében
2009 április 7: Államcsapás Chisinauban a román titkosszolgálatok szervezésében


puciul-organizat-de-sri-la-Chisinau9_2009-04-07 puciul-organizat-de-sri-la-Chisinau11_2009-04-07 puciul-organizat-de-sri-la-Chisinau18_2009-04-07 puciul-organizat-de-sri-la-Chisinau19_2009-04-07 puciul-organizat-de-sri-la-Chisinau20_2009-04-07
2. Rogozin miniszterelnök-helyettes repülőgépjének nem engedték, hogy érintse Romániát és úgy repüljön Chisinauba, ahonnan autóval ment volna Transznisztriába a népszavazási cédulákat elvinni Moszkvába. Végül a román vadászgépek eltűntek Rogozin gépje mellöl, mivel háborús fenyegetőzések hangzottak el orosz részről. De ezzel Rogozin kálváriája nem ért véget. Visszatértekor a Chisinau-i repülőtéren nem engedték a repülőgépjéhez. Órákat várakoztatták, tulajdonképpen az egész kíséretével fogoly volt. Végül elkobozták tőlük a népszavazási cédulákat. Rogozin Moszkvából üzente Romániának, hogy a következő alkalommal stratégiai bombázóval fog Chisinauba repülni a román légtéren keresztül. Romániát villámháborúban 30 perc alatt elfoglalja, melynek keretében Bukarestet porig bombázza.

Az EU belemenne Románia bővítésébe?

Már európai uniós tisztviselők is komolyan mérlegelik, hogy Moldova totális csődjéből csak a volt szovjet tagköztársaság és Románia egyesülése hozhatna kiutat – írja a Napi.hu.

Ez is érdekelheti:  Financial Times: Magyarország blokkolta az EU-ban a befagyasztott orosz vagyon nyereségének átadását az ukránoknak

Egyes nyugati diplomaták és szakértők egyre inkább megkérdőjelezik a 3,5 milliós Moldova mint önálló állam létjogosultságát. Nem sokkal korábban még a sikersztori lehetőségét látták a kicsi volt szovjet tagköztársaságban, amely az európai integráció útjára lépve megállhat a saját lábán – derült ki a bne IntelliNews régiós hírportál háttérelemzéséből.
Most már kénytelenek tudomásul venni, hogy ennek éppen az ellenkezője az igaz. Moldova a működésképtelen gazdaság szimbólumává vált azt követően, hogy tavaly év közben kiderült: a nem egészen nyolcmilliárd dolláros GDP 12 százalékának megfelelő összeg, egymilliárd dollár szőrén-szálán eltűnt az ország bankrendszeréből. Ezenfelül egy pénzmosási botrány is megrázta az országot – mindkét sztoriban nyakig benne voltak az ország vezetői.
A bankok kiürítése és állami feltőkésítése miatt az állami szervezetek még ma is bajlódnak a bérek kifizetésével és a kormány hamarosan abban a helyzetben találhatja magát, hogy nem lesz pénze a nyugdíjak kifizetésére és az államadósság törlesztésére. Moldova politikusai és államapparátusa láthatóan képtelen úrrá lenni a káoszon.
Ez juttatta el a nemzetközi megfigyelők és tanácsadók egy részét ahhoz a következtetéshez, hogy a működésképtelen önálló államot fel kellene adni, és utat kellene nyitni Moldova és Románia egyesülése előtt. Az utóbbi ország is sok sebből vérzik ugyan, de képes ezeket valamennyire legyűrni, illetve vezetése a NATO- és az EU-csatlakozás felé vezető úton hajlandó volt rendezni az ország kormányzási és gazdasági bajait – írják.
Az egyesülés persze jelentős ellenállásra találna az EU vezetésében, hiszen egy elnyomorodott népességű, bukott gazdaságú országot kellene integrálni Románián keresztül az unióba. Az elmúlt öt évben euró-számilliókat költöttek Moldova infrastruktúrájának és intézményrendszerének megreformálására – teljesen hiábavalóan.
Várhatóan Moszkva is keresztbe feküdne egy moldovai-román egyesülésnek. A kilencvenes évek elején az ország keleti, a Dnyeszter folyón túli sávja, amelyet főként oroszok laknak, Dnyeszter Menti Köztársaság néven levált Moldováról. Borítékolható, hogy az az „állam” Oroszországgal a hátában újabb területi igényekkel állna elő, ha felmerülne Moldova beolvadása déli szomszédjába.
Forrás: napi.hu, alfahir.hu, erdely.ma

Ez is érdekelheti:  Financial Times: Magyarország blokkolta az EU-ban a befagyasztott orosz vagyon nyereségének átadását az ukránoknak

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük