KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

ROMÁN NEMZETI ÜNNEP ÉS MAGYAR GYÁSZ (1918. december 1.)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

 

Erdély Romániához való csatolásának fájóan keserű napja a székelynek és a magyarnak. Számomra kettős a fájdalom. Nem múlik magától, így hagyom. A kristálytiszta, kék égre nézek, és többet nem kérdezek:

Ember nem dönthet Isten helyett…
„Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzetgyűlés kinyilvánítja a következőket:

1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.
2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének.”
(Részlet az 1918. december 1-jei gyulafehérvári kiáltványból)
Ígéretét a románság nem tartotta be…
Majd jött 1940 augusztus vége és a második bécsi döntés, amely Észak-Erdélynek igazságot szolgáltatott:
Visszatért!
Horthy Miklós beszédének részlete, a megszállás alatt maradt Dél-Erdélyieknek üzenve, 1940. szeptember 11-ei kolozsvári díszszemlén:
„Kérem őket, tartsanak ki és folytassák békés munkájukat. Sorsuk felett őrködünk. Halljuk ugyanis, hogy erős megpróbáltatásoknak vannak e napokban kitéve, de hisszük, hogy kálváriájuk haladéktalanul véget ér. Hisszük, mert e nélkül a magyar-román viszony jobbra fordulása lehetetlen volna, de hisszük, ezt természetesen a Magyarországon élő románság érdekében is.
Ismerem az erdélyi ifjúság komoly, ellenálló, küzdőképes tulajdonságait, ezért teljes bizalommal tekintek az itt felnőtt ifjakra is, akiket az új sorsfordulón a nagy nemzeti céloknak odaadó szolgálatára hívunk fel a haza és egész Európa javára. Isten áldása kísérje nemzetünket egy boldog, dicső jövő felé!”
…a „kis magyar világ”, azonban néhány esztendő után véget ért, a sok ellen ritkán győz a kevés. Az igazság az oldalunkon állott, a győztes lett az álnok…
„1940-ben német nyomásra Románia további területi veszteségeket szenvedett el: át kellett adnia Besszarábiát a Szovjetuniónak, Dél-Dobrudzsát pedig Bulgáriának. Ezeket a döntéseket a győztes nagyhatalmak a világháború után is érvényesnek ismerték el.”
A magyart nem…
Mély a csend, a szívdobbanást meghallani. Lábaim alatt ropog a friss hó. Magamat meg nem tagadhatom; magyar vagyok, a székely a testvérem, de a „nagy nemzetek igazságát” soha nem kértem!
…hideg van, de nem fog rajtam…
Szép Erdélyország felől havasi gyopár illatát hozza a hajnalban éledő szél. Erős most a levegő.
Nagyot szívok belőle, s a tüdőmre veszem.
Úgy mondom, úgy kiáltom:

A székely él! Élt, él és élni fog!

Igazságot Magyarországnak!

Autonómiát Székelyföldnek!

 

Mindörökké.
Zetényi-Csukás Ferenc
Ez is érdekelheti:  Von der Leyen kristálytisztán megmondta, egy nép van, egy birodalom és egy vezér – a V4-nek meg vége

Ajánlott cikkek:

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük