KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Reuters: A Nyugat szorosan figyelemmel kíséri az Oroszországban zajló eseményeket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nyugati kormányok szoros figyelemmel kísérik az Oroszországban kibontakozó válságot, amelyet Jevgenyij Prigozsin, a Vagner PMC vezetője robbantott ki – jelentette a Reuters. Az ügynökség tudósítói összegyűjtötték a külföldi kormányok kommentárjait a helyzetről, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök „fegyveres felkelésnek” nevezett.

A Reuters szerint a brit védelmi minisztérium napi tájékoztatójában azt hangsúlyozta, hogy „az elkövetkező órákban a válság kibontakozásának kulcsfontosságú tényezője az lesz, hogy az orosz biztonsági erők, és különösen a Roszgvardija (Orosz Nemzeti Gárda) mennyire elkötelezettek a kormány mellett”. A hivatal azt is megjegyzi, hogy ez a felkelés „az utóbbi idők legsúlyosabb kihívása az orosz állam számára”. A brit külügyminisztérium ismét azt tanácsolta a brit állampolgároknak, hogy ne utazzanak Oroszországba.

A NATO a maga részéről Oana Lungescu szóvivő bejelentette, hogy „figyelemmel kísérik a helyzetet” – jelentette a Reuters.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szintén azt mondta, hogy Tallinn szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket és információt cserél szövetségeseivel.

„Biztosíthatom Önöket, hogy nincs közvetlen fenyegetés országunkra nézve. A határon további biztonsági intézkedéseket hoztak. Arra kérem polgárainkat, hogy tartózkodjanak az Oroszország bármely régiójába való utazástól”

– idézte őt a Reuters.

„Ami az oroszországi helyzetet illeti, ma reggel megbeszéléseket folytattunk a miniszterelnökkel és a védelmi minisztérium tisztviselőivel, valamint szövetségeseinkkel. A keleti határaink mögött zajló események alakulását folyamatosan figyelemmel kísérjük”

– jelentette ki Twitter-oldalán Andrzej Duda lengyel elnök.

Emmanuel Macron francia elnök kormánya szintén közölte, hogy nagy figyelemmel követi a fejleményeket.

„Továbbra is Ukrajna támogatására összpontosítunk”

– hangsúlyozták a francia államfő képviselői.

A Reuters hasonló kommentárokat kapott az olasz és a német kormánytól is. Mint az ügynökség anyagában megjegyezték, a német külügyminisztérium is azt ajánlotta az Oroszországban tartózkodó német állampolgároknak, hogy tartózkodjanak Rosztov-na-Don és a közeli települések és a térség látogatásától, Moszkvában pedig ne közelítsék meg a közigazgatási épületeket és általában ne keressék fel a városközpontot, valamint szigorúan tartsák be a rendfenntartó erők előírásait.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: AP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: