KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fegyveres összecsapás az orosz haderő és a Wagner csoport között

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz hadsereg helikopterei szombaton tüzet nyitottak a moszkvai vezetés ellen fellázadt Wagner sereg konvojára Voronyezs mellett, az M4 autósztrádán. Egyidejűleg Ramzan Kadirov csecsen vezér pedig a lázadók ellen vezényelte harcosait, hogy Putyin elnök parancsára leverjék a lázadást – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombat délután.

A nemzethez intézett drámai hangvételű beszédében Putyin „hátba döfésnek” nevezte a Jevgenyij Prigozsin vezette katonai lázadást. Ez az ember elárult minket, miközben mi harcolunk népünk életéért és biztonságáért, szuverenitásunkért és függetlenségünkért, a jogért ahhoz, hogy Oroszország legyünk és maradjunk, egy 1000 éves múlttal rendelkező állam – mondta.

Az orosz elnök azzal vádolta a Wagner csoport vezetőjét, hogy nagyravágyásból és személyes érdekből polgárháborút szeretne előidézni, megakadályozva, hogy Oroszország győztesen kerüljön ki a háborúból. Hasonlóképpen, mint az I. világháborúban történt, amikor egymásnak uszították az oroszt az orosszal, a testvért a testvérrel, lehetővé téve, hogy idegen erők húzzanak hasznot belőle, s darabjaira szaggassák az országot.

„Nem fogunk megengedni egy újabb polgárháborút! Nehéz a helyzet Rosztovban, de határozott lépéssel stabilizálni fogjuk”

– jelentette ki Putyin.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSB) felszólította a Wagner csoport harcosait, hogy fogják el és vegyék őrizetbe Prigozsint. Egyidejűleg büntetőeljárást indítottak ellene katonai lázadás szításáért és előidézéséért.

Prigozsin közölte, hogy nem fogja meggyónni bűneit, hiszen amit tesz, az orosz nép érdekében teszi.

A Wagner magánsereg parancsnokának kijelentéseiből megfigyelők arra következtetnek, hogy nem csak Geraszimov vezérkari főnök és Sojgu védelmi miniszter leváltása a célja, hanem Putyin elnök elmozdítása is. Vélemények szerint Prigozsin hatalomra törekszik, meglovagolva az oroszok egy részének háború- és Putyin ellenes hangulatát, valamint a Nyugat szembenállását az orosz vezetéssel.

Mindazonáltal Prigozsin egyetlen szóval sem tett említést arról, hogy véget akarna vetni a háborúnak – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Kijev, 2023. június 24. szombat (MB)

Magyar Békekör

One thought on “Fegyveres összecsapás az orosz haderő és a Wagner csoport között

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: