KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin: az USA robbantotta ki az ukrajnai konfliktust

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az Egyesült Államok felelős a 2014-es ukrajnai puccs megszervezéséért, amely megdöntötte Viktor Janukovics elnök hatalmát, és végül a jelenlegi konfliktushoz vezetett. Hozzátette, hogy Washingtonnak saját céljai érdekében “konfliktust kellett teremtenie”.

A csütörtöki maratoni élő adás során Putyin azt mondta, hogy az USA “mindent kitervelt és megszervezett”, miközben az európai vezetők “csendben figyeltek”, és úgy tettek, mintha nem tudnának a történtekről.

Ennek eredményeként Ukrajna “nagyrészt elvesztette szuverenitását”, és azóta “sok döntést hozott a saját kárára”.

A 2014-es puccsot követően az akkori ukrajnai Donyeck és Luganszk tartományok, más néven Donbassz megtagadták az új kormány elfogadását, amely egyre inkább a nacionalista ideológiát vallotta, és helyette kikiáltották függetlenségüket. Kijev erőszakos katonai hadjárattal válaszolt, amely több évig tartó konfliktust váltott ki.

Az orosz vezető ezután azzal vádolta a Nyugatot, hogy rövid a memóriája, és a 2015-ös minszki megállapodásokra mutatott rá, amelyek Oroszország, Németország és Franciaország közvetítésével jöttek létre, és amelyek célja az ellenségeskedések befejezése volt.

A Nyugatnak “esze ágában sem volt” végrehajtani a megállapodásokat, amelyeket Putyin szerint “aláírtak és azonnal elfelejtettek”.

Angela Merkel volt német kancellár és a francia elnök később elismerte, hogy a megállapodások stratégiai trükk voltak, amelynek célja az volt, hogy Ukrajnának több időt nyerjenek az Oroszországgal való konfliktusra való felkészülésre.

A CNN-nek 2015-ben adott interjújában Barack Obama akkori amerikai elnök is nyíltan elismerte, hogy az USA “közvetített egy alkut az ukrajnai hatalomváltás érdekében”.

2022 szeptemberében a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságok, valamint az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon és Zaporozsjei terület részei az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavaztak egy népszavazáson, amelyet Ukrajna és nyugati támogatói illegitimnek ítéltek.

Moszkva ragaszkodott ahhoz, hogy Kijevnek el kell ismernie ezt az “új területi valóságot”, ami előfeltétele bármilyen béketárgyalásnak.

Ez is érdekelheti:  Moszkva szerint az Egyesült Államok finanszírozta az ukránok Putyin meggyilkolására szőtt terveit

Annak ellenére, hogy a jelenlegi konfliktus 2022 februárja óta folyamatosan kapja a fegyvereket és a segélyeket nyugati támogatóitól, Kijev hat hónapja tartó ellentámadása Oroszország ellen nem hozott jelentős eredményeket, és Ukrajna június eleje óta mintegy 125 000 katonát és 6000 nehézgépjárművet veszített az orosz védelmi minisztérium szerint.

Orosz HírekKiemelt kép: Valery Sharifulin / TASS 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük