KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin aláírta a rendeletet: államosítják a külföldi vagyoneszközöket, ahogy azt az orosz eszközökkel tették Nyugaton

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden aláírta azt a rendeletet, amely létrehozza a külföldi vagyontárgyak ideiglenes átvételének mechanizmusát.

A rendelet első gyakorlati alkalmazása során a Szövetségi Vagyonkezelő Ügynökség ellenőrzése alá helyezte a finnországi székhelyű Fortum és a németországi székhelyű Uniper energetikai vállalatok oroszországi leányvállalatait.

A rendelet lehetővé teszi az olyan eszközök ideiglenes állami átvételét, amelyeket “az orosz energiaszektor stabil működése szempontjából kiemelkedően fontosnak ítélnek” – áll az ügynökség közleményében.

A német Uniper SE 83 százalékos részesedéssel rendelkezett az oroszországi székhelyű Unipro energiatermelő és -elosztó vállalatban, míg a finn állami vállalat, a Fortum Oyj több mint 98 százalékban ellenőrizte helyi leányvállalatát, amelynek energiatermelési kapacitása 11,2, illetve 4,7 gigawatt.

A LÉPÉS “BIZTOSÍTJA A NEMZETGAZDASÁG SZEMPONTJÁBÓL JELENTŐS VÁLLALATOK ZAVARTALAN MŰKÖDÉSÉT, ÉS KIKÜSZÖBÖLI ANNAK KOCKÁZATÁT, HOGY NÉHÁNY BARÁTSÁGTALAN ORSZÁG POLITIKAI ÁLLÁSPONTJA BEFOLYÁSOLJA” OROSZORSZÁG BIZTONSÁGÁT.

Az eredeti tulajdonosok úgy tekintik, hogy átmenetileg elvesztették az irányítást az eszköz felett, de nem mondtak le róla teljesen. Az intézkedés “hozzájárul az oroszországi befektetési légkör megőrzéséhez és az országból történő tőkekiáramlás csökkentéséhez” – tette hozzá az ügynökség.

A RENDELET OLYAN JOGI KERETET IS LÉTREHOZ, AMELY LEHETŐVÉ TESZI A KREML SZÁMÁRA, HOGY TÖBB KÜLFÖLDI VAGYONTÁRGYAT VEGYEN ÁT, HA MÁS ORSZÁGOK LEFOGLALJÁK A JOGHATÓSÁGUK ALÁ TARTOZÓ OROSZ MAGÁN- VAGY ÁLLAMI TULAJDONT, VAGY HA AZ VESZÉLYEZTETI OROSZORSZÁG NEMZETI, ENERGETIKAI VAGY GAZDASÁGI BIZTONSÁGÁT.

Németország és Lengyelország eddig a média becslései szerint csak két orosz vállalat, a Gazprom és a Rosznyeft 22 milliárd dollár értékű vagyontárgyait foglalta le. Berlin 2022 júniusában vette át a Gazprom Germania GmbH-t. Novemberben Varsó elkobozta a Gazprom 48%-os részesedését az EuRoPol GAZ vegyesvállalatban, a Jamal-Európa gázvezeték lengyelországi szakaszának tulajdonosaiban.

A Novatek lengyel leányvállalatát, amely cseppfolyósított földgázzal és más szénhidrogénekkel foglalkozott, szintén lefoglalták. Vagyonát a hónap elején bocsátották árverésre.

Ez is érdekelheti:  Valami készül az ukrán határnál: váratlan lépésre szánta el magát a fehérorosz katonai vezetés

Tavaly szeptemberben Németország lefoglalta a Rosznyefty részesedését három nagy olajfinomítóban, amelyek az ország teljes finomítói kapacitásának 12%-át teszik ki. A Rosznyeftynek a lépés ellen benyújtott panaszait a német bíróságok elutasították. A Bundestag által április 20-án elfogadott törvény lehetővé teheti az orosz vagyon teljes kisajátítását Németország számára.

Az amerikai kormány arra törekszik, hogy az Ukrajnával kapcsolatos szankciók alapján befagyasztott orosz állami és magánvagyont lefoglalja és a kijevi kormánynak adja át, ami a kritikusok szerint a szankciók jellegét a nyomásgyakorlás eszközéből pusztán büntető jellegűvé változtatná.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: © Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP Source: Sputnik

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük