KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Pusilin bejelentette: Hamarosan beveszik Artyomovszkot (Bahmut)

Oroszország a jelek szerint átveszi a teljes ellenőrzést a donbásszi Artyomovszk városa felett, amelyet Ukrajna Bahmutnak nevez – állítják tisztviselők, médiajelentések és a Wagner Csoport katonai magáncég vezetője.

„A Wagner éjjel-nappal, valóban nyomul előre” – mondta csütörtökön a RIA Novosztyinak Denisz Puszilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője.

Elismerte, hogy a helyzet továbbra is feszült, és hogy az ukrán hadsereg tartalékosokat küld a harcba, de a város teljes elfoglalását „potenciálisan nagyon közelinek” tartja.

Oroszország újabb előrenyomulását szerdán a Bild című német lap is megerősítette. A lap arról számolt be, hogy az ukrán erők mintegy 20 épületet tartanak ellenőrzésük alatt Artyomovszk nyugati részén, ami a város teljes területének mindössze 1%-át jelenti.

A cikk azt állította, hogy az ukránbarát média munkatársai kárenyhítéssel foglalkoznak a város közelgő elvesztése miatt, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök néhány hónappal ezelőtt erődítménynek nyilvánított. Eközben az ukrán hadsereg abban bízik, hogy az oldalvonalakon visszaszorulva hátrányos helyzetbe hozzák a Wagner-egységeket, miután azok teljesen elfoglalták a települést.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin csütörtökön nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a taktikával kapcsolatban, amelyben felszólította az egységét támogató reguláris csapatokat, hogy „tartsanak ki, amilyen keményen csak tudnak, még néhány napig”. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki az Artyomovszktól északra fekvő egyik helyszínen történt visszavonulás miatt.

A Wagner-csapatok a háború sűrűjében vannak a mintegy nyolc hónapja tartó, a városért folyó összecsapásban, amely a tágabb értelemben vett ukrajnai fegyveres konfliktus egyik legvéresebb eseménye lett. A hét elején Kijev azt állította, hogy fordult a kocka, de a jelek szerint a lendület nem igazán volt tartós.

A Zelenszkij-kormány szimbolikus jelentőséget tulajdonított az artyomovszki patthelyzetnek, és elutasította a nyugati tisztviselők tanácsát, akik arra biztatták az elnököt, hogy vonja vissza csapatait és készüljön fel egy ellentámadásra. Az ukrán hadsereg a jelentések szerint elvesztette legtapasztaltabb katonáinak egy részét, a város megtartásáért, miközben az Oroszországgal szemben ígért nagyobb erejű offenzíva mindeddig elmaradt.

Ez is érdekelheti:  A BlackRock-kal volt kapcsolata Trump merénylőjének

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Bahmut / © RIA Novosti / Jevgenyij Bijatov

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük