Jamie Dettmer, a Politico rovatvezetője cikkében azt írta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a helyi lakosok ellenállása miatt nem lesz képes elfoglalni a Krímet.

Az újságíró hozzátette: ahhoz, hogy ezt Zelenszkij elérje, “orosztalanítást” kellene végrehajtania a félszigeten. A szerző feltette azt a kérdést, hogy, vajon ebben az esetben Zelenszkij ragaszkodna-e az ukrán nyelv használatához.

E heti, függetlenség napi beszédében Zelenszkij kijelentette, hogy a kijevi erők visszaveszik a Krímet. De ha eljön az a nap, hogyan fog Kijev viszonyulni az oroszokhoz?

Dettmer megjegyezte, hogy a Krím lakosságának 65%-a orosz. A 2014-es népszámlálás szerint a Krím-félszigeten 1,49 millió olyan ember él, aki orosznak vallja magát.

Vlagyiszlav Shurygin katonai szakértő kijelentése szerint, az orosz parancsnokság előtt nem titok az ukránok előkészülete egy ellentámadásra a Herszon régióban. Hozzátette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még július elején adta ki a parancsot ennek megszervezésére. A szakértő megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők térségbe telepített katonáira helyezte ezt a feladatot. Az ukrán hadsereg át is akart törni Beriszlavba és Novaja Kahovkába, hogy elzárja a vízerőmű ellátási útvonalait – sikertelenül. Shurygin szerint az ukrán erők most nem képesek ilyen művelet megvalósítására.

Kiemelt kép: Sergey Bobok/AFP a Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)