KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: megakadályozta Orbán és Morawiecki az Európai Tanács migrációs megállapodását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Politico beszámolója szerint az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek tanácskozásán a magyar és a lengyel miniszterelnök megakadályozta a migrációval kapcsolatos közös álláspont és közlemény kiadását, amíg nem foglalkoznak a két ország ezzel kapcsolatos aggodalmaival.

A Politico úgy tudja, Macron francia elnök, Scholz német kancellár, valamint Charles Michel európai tanácsi elnök külön tanácskozott éjszakába nyúlóan Orbánnal és Morawieckivel, de nem jutottak dűlőre, és éjjel 1 óra után berekesztették a tanácskozást a pénteki folytatásig.

 

Mint a Politico is írja, Lengyelország és Magyarország azért akadályozta meg a a közös közlemény kiadását, mert tiltakoznak a belügyminiszterek korábbi többségi elvű –

a tiltakozó magyarok és lengyelek ellenkezésével szemben megszületett

– megállapodása ellen, ami újra megpróbálkozna a migránsok európai szétosztásának korábban már elbukott kísérletével.

Ugyanakkor akár lesz Európai Tanács-álláspont a migráció ügyében, akár nem, a belügyminiszterek megállapodása érvényben marad. A két tiltakozó ország a csúcson is kifejtette ellenkezését, de ennél több egyelőre nem történt.

Mark Rutte holland miniszterelnök azt javasolta, hogy majd a következő EU-csúcson térjenek vissza a migráció kérdésére, viszont

De Croo belga kormányfő azt mondta, a migráció ügye most már mindig napirenden lesz.

De Croo szerint nagyon komoly a szándék a mostani megállapodásra és konklúziókra – de kérdés, hogy péntek folyamán képesek lesznek-e az egyhangú, közös álláspont megfogalmazására az EU-tagállamok vezetői.

Mandiner

Kiemelt kép: Prága, 2022. október 6.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kétoldalú megbeszélést folytat Prágában, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínén 2022. október 6-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: