KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: az USA aggódik amiatt, hogy Kijev megszegte ígéretét, hogy orosz területen nem használ amerikai fegyvert

Washington ismét elutasította az ukrán fegyveresek által az oroszországi Belgorodi területen ezen a héten végrehajtott támadásban használt, az Egyesült Államok által szállított felszerelésekre vonatkozó vizuális bizonyítékokat, mint meg nem erősített “jelentéseket”, amelyek további vizsgálatot igényelnek. Joe Biden elnök kormánya azonban láthatóan elismerte az aggodalmat, hogy Kijev megszeghette állítólagos ígéretét, miszerint nem használ amerikai fegyvereket saját területén kívül.

JOHN KIRBY, A FEHÉR HÁZ NEMZETBIZTONSÁGI TANÁCSÁNAK SZÓVIVŐJE SZERDAI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁN NÉMI “CSALÓDOTTSÁGOT” MUTATOTT A TÁMADÁS MIATT – JELENTETTE A POLITICO CÍMŰ AMERIKAI LAP.

Megjegyezte, hogy a kormányzat “vizsgálja” azokat a jelentéseket, amelyek szerint az Egyesült Államok által szállított felszerelések “szerepet játszhattak” a Belgorod körzetében, Grajevoronban végrehajtott halálos áldozatot követelő támadásban.

“ELÉGGÉ VILÁGOSAN MEGMONDTUK, HOGY NEM TÁMOGATJUK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÁLTAL GYÁRTOTT FELSZERELÉSEK HASZNÁLATÁT OROSZORSZÁGON BELÜLI TÁMADÁSOKHOZ” – MONDTA KIRBY AZ ÚJSÁGÍRÓKNAK.

“Ezt az ukránokkal is világosan tisztáztuk. Nem fogok belemenni a velük folytatott magánbeszélgetéseinkbe, de úgy gondolom, hogy csak következetesek voltunk az ezzel kapcsolatos aggályainkkal kapcsolatban.”

Kirby megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon tisztviselői megpróbálták kétségbe vonni azokat a fotókat és videófelvételeket, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy a fegyveresek amerikai felszerelést használtak, köztük Humvee-ket és MaxxPro MRAP páncélozott harcjárműveket.

Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő “homályos képeknek” nevezte a bizonyítékokat, és újságíróknak azt mondta, hogy az amerikai kormányzat “szkeptikus a valóságtartalmukkal kapcsolatban”.

A jó minőségű képeken, köztük az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeken több sérült és elhagyott amerikai jármű látható. A hadsereg szerint több tucatnyi szabotőrrel végeztek egy terrorellenes műveletben, míg néhányat visszaszorítottak Ukrajna területére.

Kijev megpróbálta cáfolni a rajtaütést, azt állítva, hogy azt orosz állampolgárságú partizánok és neonáci egységek hajtották végre azokat. A Kreml erre azt válaszolta, hogy ez a megkülönböztetés, amely nem jelent különbséget, mivel a fegyveresek az ukrán hadseregben harcoltak, a Nyugat által biztosított felszereléssel. A Pentagon azt is közölte, hogy az Egyesült Államok nem hagyta jóvá az ukrán fegyveres erőkön kívüli félkatonai szervezeteknek történő felszerelésátadást.

Ez is érdekelheti:  Kreml: Moszkvához nem érkezett nyugati reagálás a magyar békejavaslatokra

Joe Biden amerikai elnök megpróbált egy Oroszország elleni nemzetközi szankciókampány élére állni, és több milliárd dollár értékű katonai segélyt nyújtani Ukrajnának anélkül, hogy közvetlen háborúba keveredjen Oroszországgal. Nyilvánosan az amerikai tisztviselők mindig azt állítják, hogy az amerikai gyártmányú felszerelések ukrán területen kívüli használatát tiltó alapszabályok ennek az erőfeszítésnek a részét képezik, és igyekeznek elhatárolódni Washingtont az orosz földön történő bármilyen behatolástól.

Egy szombati sajtótájékoztatón Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy Washington “úgy fog eljárni, hogy elkerülje a harmadik világháborút – ez az alapelv érintetlen maradt”.

Orosz tisztviselők azonban úgy vélik, hogy az Egyesült Államok közvetlen részese az ukrajnai konfliktusnak, mivel egyre fejlettebb fegyvereket szállít Kijevnek. A hónap elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal vádolta Washingtont, hogy megkönnyíti Kijev oroszországi terrortámadásait, köztük egy moszkvai dróncsapást, amely állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolására irányuló ukrán kísérlet volt.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: Sputnik News

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük