TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Pofon a semminek: Kijev visszavonja a díszpolgári címet Brezsnyevtől

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán főváros még a héten szavaz arról, hogy megfosszák-e Leonyid Brezsnyev szovjet vezetőt az 1982-ben kapott díszpolgári címtől – jelentette be hétfőn a kijevi városi tanács.

A szavazásra a „Kijev-nap” előtt kerül sor, amelyet hagyományosan a hónap utolsó vasárnapján ünnepelnek – mondta Vlagyimir Bondarenko elnökhelyettes a Vesti című lapnak hozzátéve, hogy várhatóan jóváhagyják a javaslatot.

„Valószínű, hogy május 25-én nemcsak Brezsnyevtől, hanem a szovjet pártnómenklatúra más képviselőitől is megvonják a Kijev díszpolgára címet” – mondta Bondarenko.

Brezsnyev a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára és a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke – a Szovjetunió tényleges és de jure vezetője – volt, amikor Kijev díszpolgárságot adott neki. A 75 éves politikus 1982 novemberében hunyt el, miután több mint 18 évig volt az SZKP KB főtitkára, vagyis a Szovjetunió elsőszámú vezetője.

1964 októberében Brezsnyev és Nyikolaj Podgornij leváltotta Nyikita Hruscsovot a pártvezetői posztról, őt hibáztatva a Szovjetunió gazdasági problémáiért. Brezsnyev vette át a SZKP KB vezetését, Podgornij pedig a Szovjetunió államfője lett. 1977-ben Brezsnyev váltotta őt ebben a tisztségben is.

Mind Podgornij, mind Brezsnyev a mai Ukrajna területén születtek, amely akkoriban az Orosz Birodalom része volt. Podgornij szülővárosa a Poltavai területen fekvő Karlovka volt, míg Brezsnyev a Jekatyerinoszláv (a mai Dnyepropetrovszk) melletti Kamenszkojéból származott.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Leonyid Iljics Brezsnyev és Kádár János MSZMP KB főtitkár, Magyarország teljhatalmú urának forró, elvtársi csókváltása (MTI archív)

Ez is érdekelheti:  Sulyok Tamás: Legyen biztosítva a harci készültség, amely biztosíték az ország szuverenitásának megvédésére

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük