KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Példamutató csíkszeredai elsőáldozás

Igen, vannak példamutató papok, plébánosok. Ez látszik Csíkszeredában is, ahol a székely kisgyermekek életük egyik legszebb napján egy közismert és a zsidóktól elválaszthatatlan dalt énekeltek héberül és magyarul a templomban.

Mármint, a katolikus templomban, közelebbről a Szent Ágoston plébániatemplomban. A gyerekek zenei kíséret mellett elénekelték a „Havenu shalom aleichem”, Sclomo Gronich zeneszerző 1979-ben írt dalát. Az ügyet illetően megszólalt Pénzes József, a Szent Ágoston templom plébánosa is: „Ez egy szeretetről és megbékélésről szóló nemzetközi ének, amelyet az énekkar vezetője választott az ünnepi alkalomra” – majd hozzátette – „mindenki azt mondta, milyen szép elsőáldozás volt a Szent Ágostonban. ”A plébános elmondta még, hogy személy szerint nagyon fontosnak tartja a „felekezetek közötti” párbeszédet, ezért minden évben felszólal a csíkszeredai zsidó temetőben tartott holokauszt-emléknapon.
Az eset, és a jobboldali méltatlankodás után, Pénzes atya szavait igazolva, eddig elképzelhetetlenül szép ökumenikus híreket kaptunk:
„A bukaresti zsidó hitközség, a katolikus pap és karvezetője példájára összevont Bármicvót tart, ahol először a Lorettói litániát mondják el közösen, majd elénekelnek néhány dalt a Zasskovszky énektárból. Váradon és Temesvárott ugyanezt a szertartást szintén összevontan tartja a hitközség, és az ünnepség neve bérmálás – vagy konfirmálás lesz. Így igyekeznek közeledni egymáshoz Pénzes atya szellemében a vallások. Az ünnepségen a Szent vagy Uram című énekeskönyvből énekelnek a zsidó fiatalok, és Wass Albert művekből olvasnak fel részleteket. A Mazsihisz még nem nyilatkozott, mert más ország belügyeibe nem kíván beavatkozni, de a neve elhallgatását kérő tisztségviselő – néhány euróért – elmondta, hogy a csíki példát ők is szeretnék követni, ezért a Dohány utcai zsinagóga vegyeskara, amely a Pénzes József Ökumenikus Dalárda nevet vette fel, már próbálja Bach „János passióját”, amelyet karácsony első ünnepén adnak majd elő. Túl ezen, a Mazsihisz részt vesz, Z. Gusztáv vezetésével azon a kurzuson, amelyen a „Rákóczi imáját”, a Tantum ergo, sacraméntum -ot, és a Te Deum-ot ismerik és tanulják meg az ökumené jegyében. A Mazsihisz névtelen informátora – még néhány euróért – arról is nyilatkozott, hogy a hitközségek szövetsége Csíksomlyóba és Csíkszeredára látogat, és részt vesz a somlyói búcsún, valamint a trianoni megemlékezésen is. Erre az alkalomra a Pénzes József Ökumenikus Dalárda G. F. Händel Hallelujáját adja elő a szeretet és a megbékélés jegyében. Ezután minden izraelita istentisztelet végén eléneklik az „Immár a nap leáldozott” című esti zsoltárt”.
Hála tehát a bölcs Pénzes József plébánosnak és karvezetőjének azért, hogy a zsidó-keresztény együttműködés és közeledés nem marad követők nélkül. A székely gyerekek pedig már az elsőáldozással együtt magukba fogadhatják Izrael népének és vallásának (egy és ugyanaz) kultúráját is. Pénzes József atya állítólag azt is elmondta, hogy a legközelebbi somlyói búcsú alkalmával ő és plébániájának tagjai, az izraelita befektető által épített csíkszeredai bevásárlóközpont szponzorálásában, (kötelezően) a Siratófalnál ünnepelnek majd. Erre az alkalomra a gyerekek megtanulják héberül a Pénzes József atya által elmondott szeredai holocaust-emlékbeszédek néhány sorát. A bérmálkozók a Tórából olvasnak fel – a Siratófal felé tartó buszon.”
(Stoffán György)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

3 thoughts on “Példamutató csíkszeredai elsőáldozás

 1. Olvasótársaim figyelmébe ajánlom-mielőtt bármit is irnának megjegyzésként a cikkhez-ez egy SZATIRIKUS IRÁS!!!
  Kérem ennek figyelembevételével olvasni-nehogy az iró által-lebunkózzásra kerüljünk,ahogy azt már többször „megtette”!!!!

 2. Kedves Évaanyu!
  Bármily kedves hozzászólásai vannak is velem kapcsolatban, ezt a figyelmeztetést azért köszönöm, és örülök, hogy Ön hetedik(!), aki (fenti figyelmeztetés tanúsága szerint) magyarázat nélkül megértette a cikket és annak mondanivalóját. És ez sajnos komoly, az elmúlt napok e cikkre kapott e-mailjeiből ítélve. Komoly és végtelenül elkeserítő. Azt azért hozzá teszem, hogy nem bunkózok le senkit (ok nélkül), csak megjegyzek bizonyos negatív dolgokat, amikor azok nagyon aktuálisak.
  Kézcsókkal: Stoffán

 3. Rövid távú érdektöl vezérelve a jámbor zsidózó-katolikus pap(ság) még el*héberesiti* majd az egész székelységet!
  Erre már volt ilyen jellegü kisérlet!:
  *Szávai Géza: Székely Jeruzsálem, isbn: 978-963-7265-78-5
  *Biró Lajos: A ZSIDÒ KERESZTÈNYSÈG EREDETE isbn: 978 963 9335 64 4
  *http://kuruc.info/p/26/62109/
  AZ ORTODOX PAPSÀGNAK ILYEMI ESZÛBE SE JUTNA; EZÈRT IS NEMZETI az ORTODOX EGYHÀZ; SZEMBEN A KATOLIKUSOKKAL!
  http://www.valtozast.hu/web/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=56
  Ami a tankönyvekből kimaradt

  1918. nov. 7. 548-549. o.: „Belgrádban, a Károlyi küldöttsége találkozik Louis-Félix Franchet d’Esperay tábornokkal, fegyverszüneti tárgyalást folytat.”
  Ami kimaradt:
  a tábornok egyáltalán nem mutatott rokonszenvet a nála megjelent magyar küldöttség iránt.
  Díszbe öltözve, összes kitüntetését kitûzve jelent meg, és meglepetve, döbbenten mérte végig Károlyi küldöttségét, akik sportsapkában és térdnadrágban álltak elõtte.
  Rideg és lenézõ lett.
  Kezet nem adott senkinek.
  Összefonta mellén a karját.
  Amikor Károlyi belefogott annak az emlékiratnak a felolvasásába, amelyet Jászi útközben megszerkesztett részére, a tábornok félbeszakította õt, és felszólította a társaság tagjait, álljanak a lámpa világába, hogy jobban láthassa õket.
  Az emlékirat szövegének felolvasása közben a francia tábornok ismételten megjegyzéseket tett.
  „Vous étes Juif?” – kérdezte Hatvanytól, aztán Jászira pillantott. Közbevetette, hogy a magyarság csupa ellenségtõl van körülvéve, és csak egy intésébe kerül, hogy ezek minden oldalról rátámadjanak Magyarországra.
  („Vous avez comme ennemis les Tchéques, les Slovaques, le Roumains et les Yougoslaves. Je n’ai qu’un signe à faire et vous serez détruits.”)
  Leplezetlen ellenszenv tükrözõdött az arcán, amikor Károlyi, mint a forradalom vívmányait bemutatta neki a munkás- és katonatanács két kiküldöttjét.
  A katonatanács képviselõjének Csernyák Imre századosnak (akit õk maguk is „aljas indokok által vezetett törtetõnek” tartottak) kérdõn mutatott a gallérjára, melyen hiányzott a rangjelzés:
  „Vous étes tombés si bas? (Ilyen mélyre süllyedtek?)”
  És elment ebédelni anélkül, hogy meghívta volna õket.
  Pedig az asztal számukra is terítve volt.
  Károlyi és társai aznap éhen maradtak Belgrádban.
  A francia tábornok, miután megebédelt, kemény szavak kíséretében átadta a deputációnak a megalázó fegyverszüneti feltételeket.
  Károlyi ezen leszereplése döntõ lépés volt Trianonhoz!
  Ez lehetõvé tette Erdély Maroson inneni részének megszállását a románok által, és a Délvidék elfoglalását a szerbek által.
  (1918 november 13-án írták alá a belgrádi fegyverszüneti egyezményt.)
  http://www.valtozast.hu/web/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=56

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük