KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tíz éves a betegjogi képviselet

Július elsején éppen tíz éve, hogy megkezdték munkájukat a betegjogi képviselők, akik eleinte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat égisze alatt működtek, 2004-től pedig az akkor létrejött Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány alkalmazásában állnak. Ma már dolgoznak közöttük önkéntes jogvédők is.

Mint az a Bodnár Ágnes betegjogi szakreferens által készített és az Aszklépiosz-fórum rendelkezésére bocsátott összefoglaló anyagából kiderül: tavaly a 2008. évi-hez képest kevesebben fordultak a betegjogi képviselőkhöz valamilyen megkereséssel. Ennek oka a közalapítvány szerint elsősorban az, hogy úgymond lecsengett a betegegeket közvetlenül érintő jogszabálydömping, de szerepe van annak is, hogy a jogvédők tevékenysége miatt mára sok rendszerszintű hiba kiküszöbölhetővé vált. Ilyennek ítélik például az egészségügyi dokumentációval kapcsolatos panaszokat.

A betegjogi képviselők tapasztalatai és a statisztikai adatok azonban a panaszok jellegében, súlyosságában átstrukturálódást mutatnak. A panaszok ma már lényegesen összetettebbek; súlyosabb ellátási hibákra és jogsérelmekre vonatkoztak.
Bár még mindig vezetnek a fekvőbeteg ellátással kapcsolatos bejelentések, de megemelkedett az alapellátást nyújtó szolgáltatókkal – elsősorban a háziorvosokkal – szembeni panaszok száma is. Az előző évekhez hasonlóan a jogsérelmek terén vezető helyen az egészségügyi ellátáshoz való jog sérelme áll, de 2009-ben jelentősen megnőtt az emberi méltósághoz való jog sérelmének aránya is. Ennek fő oka a jogvédők szerint az egész társadalomban tapasztalható ingerlékenység, az egészségügyi dolgozó oldaláról az idő-, és szakemberhiány, valamint az utóbbi évben felhalmozódott adminisztrációs teher és a félelem a retorzióktól.

Szintén új jelenség, hogy rendkívüli módon megnőtt a leszázalékolással kapcsolatos megkeresések száma, ahol leginkább a felülvizsgálatok során tapasztalt hangnemet, az intimitás megsértését sérelmezték leginkább, valamint az indokolatlan visszaminősítéseket. A mentés és a betegszállítás kettéválasztásával jelenősen megnőtt a szállításra vonatkozó bejelentések száma. Jellemzően a méltánytalan várakoztatás, a hosszú utazási idő, az utaztatási körülmények és a hangnem, bánásmód volt a tipikus panasz.

A magánintézményi, magánorvosi ellátással kapcsolatos panaszok száma is növekedett, kiemelten a magán fogorvosi ellátás minőségére vonatkozóan.

A fekvő-, és járóbeteg szakellátásban egyre többször fordul elő, hogy az intézmény, illetve az orvos visszautasítja az ellátást, elsősorban a területi ellátási kötelezettségre hivatkozva. Ezzel a jelenleg érvényben lévő, a gyakorlatban azonban egyre inkább megszűnő szabad intézmény- és orvosválasztás joga sérül. Továbbra is jellemző a tájékoztatáshoz való jog sérelme. Mind ebben, mind pedig az emberi méltóság megsértésében is az okok leginkább a megfelelő kommunikáció hiányára vezethetők vissza.

A részletes, teljes anyag:

Tíz év a betegjogvédelemben – Bodnár Ágnes betegjogi szakreferens tanulmánya

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Tíz éves a betegjogi képviselet

 1. T.Internetfigyelő!
  Bodnár Ágnes betegjogi szakreferens tanulmányát olvasva, fordulok Önökhöz. 2010.06.28-án a lányom nagyon rosszul lett nálam /Csepelen/. Előző héten mind a három lánya átesett egy vírusos, hányásos, fejfájásos, iszonyatnak. Ezért hozta hozzám Őket, mert egyedül nem bírt a betegséggel.26-án neki is elkezdett fájni a feje, gondoltuk ugyanaz ami a három lánynak volt, / 4,5,8 évesek /
  Az előzmény az, hogy kb.2 hónapja zúgott a füle, bedugult, stb. A háziorvos antibiotikumot írt fel, ami nem használt, Fülészet negatív lett.Ez a fülzúgás váltott át 26-án fejfájásba.
  2 napig”fájogatott” a feje, 28-án estére átváltott iszonyú fejfájásba, szédülésbe, gyengeségbe, hányásba. Hívtam a mentőt, Akik azt mondták: hívjam az ügyeletet / Bp,XXI.ker Áruház tér/, ezt meg is tettem. A hölgynek mindent elmondtam, itt vagyok három gyerekkel egy magatehetetlen felnőttel, kérem jöjjenek ki. A válasz az volt menjek a kezelőorvoshoz, mondtam az itt nincs, mivel a XI.ker-ben lakik, és itt csak az Édesanyámnak volt háziorvosa, aki már nem él.Kérdezte akkor Ö most mit csináljon ha kijön? Mondtam hát ha lehet vizsgálja meg, adjon gyógyszert, injekciót, vagy amit kell, erre közölte Ö nem gyógyszerszállító szolgálat, menjek ahova akarok, de ö nem jön ki. Kérdeztem a nevét, amit nem adott meg.
  Ezt a beszélgetést hallotta egy ápolónő, Aki ismét felhívta az ügyeletet, és megtudta, hogy ez a kedves DOKTORNŐ???????? Dr Fischer.Bevallom nem kedves szavakkal búcsúztam Tőle.Ezek után felhívtuk a mentőket, Akik szinte azonnal kijöttek és elvitték a lányomat a László Kórházba, kb.1/2 10h-kor./ Első rendű ellátás, emberség,
  udvariasság/. Ez az leírt történet fél nyolctól fél tízig tartott, ami idő alatt a lányom sikított fájdalmában.
  Szeretném megtudni hova fordulhatok, mert ezt az esetet nem akarom ennyiben hagyni, már csak azért sem,hogy mások ne járhassanak így Fischer dr áldásos tevékenysége miatt. Több ilyen esetről tudnak a kórházban is és a mentősök is, amikor a dr-nőnek csúfolt személy ugyanígy járt el.
  Kérem segítségüket, ill. válaszukat.
  Előre is köszönöm
  Szabó Zsuzsa
  06/20/971-81-31

  Kedves Olvasónk!

  Igyekszünk nagyon hamar utána nézni a dolognak, s megírjuk Önnek, hogy hova fordulhat ebben az esetben.

  Mindenképp érdemes lesz, s addig szedje össze a pontos időpontokat, dokumentációt, esetleg a kórházi kezelés zárójelentését, hiszen ez is fontos, hogy mi történhetett volna, ha lánya nem jut megfelelő ellátáshoz.

  Hamarosan jelentkezünk!

  Üdvözlettel: Híradmin,
  NIF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük