KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Peking szerint az USA „ketyegő bombává” változtatta a Dél-kínai-tengert

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok provokációinak sorozata „ketyegő bombává” változtatja a Dél-kínai-tengert, és szétzúzza az ASEAN-központú, szabályokon alapuló rendet – figyelmeztettek ázsiai szakértők.

Global Times felidézte: Karl Thomas, az Egyesült Államok legnagyobb előretolt flottájának, a Hetedik Flottának a parancsnoka vasárnap azt mondta, Kína „agresszív viselkedését” a Dél-kínai-tengeren meg kell fékezni. Mindez annak kapcsán került elő, hogy Peking augusztus 5-én visszafordulásra kényszerített több Fülöp-szigeteki hajót vitatott hovatartozású Ren’ai-zátony körüli vizekről.

Thomas most biztosította a Fülöp-szigeteket az Egyesült Államok támogatásáról a térség „közös kihívásaival” szemben, mondván: „Az erőim okkal vannak itt kint” – jelentette a Reuters. Érdemes hozzátenni: a Japánban székelő Hetedik Flotta nem kevesebb mint 70 hajóból áll, mintegy 150 repülőgéppel és több mint 27 ezer tengerésszel.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-bin a megjegyzésekre válaszul azt mondta, „nehezen értjük, miért tette az amerikai parancsnok a tényeket elferdítő, viszályt szító és izmokat fitogtató megjegyzéseket. A kínai parti őrség megteszi a szükséges intézkedéseket Kína szuverenitásának, tengeri jogainak és érdekeinek védelme érdekében. Ez minden kifogáson felül áll. Az USA-nak nincs joga beavatkozni”.

Ezek után felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a térség „békéjének és stabilitásának megzavarásával és szabotálásával”.

Az USA vezette Nyugat – jegyezte meg a folytatásban a Global Times – a múlt héten egy sor lépéssel fokozta Kína provokálására irányuló erőfeszítéseit. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ezek célja a manipuláció; az hogy viszályt szítson és árkot ásson Kína és az ASEAN között. Szerintük Washington mindaddig folytatni fogja a katonai és diplomáciai nyomásgyakorlást, befolyásolást, amíg jóvátehetetlen károkat nem okoz a regionális kapcsolatokban. Ez az eszkaláció kockázatával jár, és a regionális biztonsági helyzetet egy „ketyegő bombává” változtatja.

Magyar Hírlap

Kiemelt kép: U.S. NAVY Forrás: via REUTERS

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: