KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Öt kínai óriáscég egyszerre jelentette be, hogy kilép az amerikai tőzsdéről

Öt kínai állami tulajdonú óriáscég egyszerre jelentette be, hogy elhagyja a New York-i tőzsdét. A cégek összesített tőzsdei értéke 318 milliárd dollár, ami forintban nagyjából 120 ezer milliárdot jelent, ez több, mint a magyar gazdaság két éves teljesítménye.

Az állami biztosító China Life Insurance, az energiaipari óriás PetroChina és China Petroleum & Chemical Corporation, illetve a vegyipari Aluminum Corporation of China, és Sinopec Shanghai Petrochemical távozása jelzés lehet az amerikai tőzsdén jegyzett kínai cégek számára, hogy kövessék a trendet. Ez, ha nem is rengeti meg alapjaiban a Wall Street pozícióját, mint a pénzügyi világ legfontosabb központja, mindenképpen figyelemre méltó trend lehet, és nagy kérdés, hogy hová vezet  – írja a Fortune nyomán a Telex.

Az öt érintett cég egyébként arra hivatkozott, hogy nem éri meg nekik az amerikai tőzsdei jelenlét a magas adminisztrációs költségek, és az alacsony forgalom miatt. Valószínűleg nem csak véletlen egybeesés, hogy korábban mind az öt céget figyelmeztette az amerikai tőzsdefelügyelet a szigorú auditálási szabályok betartására. Mindez egy komolyabb amerikai-kínai gazdasági-pénzügyi konfliktus része: az amerikai tőzsdei szabályok előírják, hogy minden tőzsdén jegyzett cég pénzügyi jelentéseit három évre visszamenőleg szabadon ellenőrizhetővé kell tenni. Ezt viszont a kínai cégek egy része évek óta megtagadja, arra hivatkozva, hogy ezek a dokumentumok az ő szabályaik szerint csak a kínai hatóságok számára elérhetők.

A feszültség addig fokozódott, hogy júliusban az amerikaiak egy 150 kínai cégből álló listát állítottak fel, amelyeket a tőzsdéről való kirúgással fenyegetnek, ha nem hajlandók betartani a szabályokat. Köztük volt az egyik legnagyobb, nem állami kínai cég, az online kereskedelmi óriás Alibaba is, ami válaszul azt közölte, felkészül a hongkongi tőzsdére való átköltözésre, még ha ez azt is jelenti, hogy elveszíti a közvetlen kapcsolatot a világ első számú befektetői piacával. Ez utat mutathat a hasonló helyzetbe került kínai vállalatoknak.

Ez is érdekelheti:  Donald Trump: Szürreális élmény volt túlélni a merényletkísérletet

Forrás: Telex; Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre

Pesti Srácok

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük