KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Osztrák EP-képviselő: A magyarok központi szerepet játszanak egy nagy jobboldali szövetség létrejöttében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Hszi Csin-Ping kínai elnökkel folytatott tárgyalása után Emmanuel Macron éles bírálatok kereszttüzébe került. A francia államfő azzal vétett az európai és amerikai baloldal ellen, hogy kijelentette: Európának saját geopolitikai stratégiát kell képviselnie, és nem viselkedhet az USA vazallusaként Tajvan kérdésében.

Az eset kapcsán a hirado.hu Harald Vilimsky osztrák európai parlamenti képviselőt kérdezte Európa önállóságáról, az Egyesült Államok és Kína között erősödő feszültségről, az európai érdekről Tajvanon, valamint az ukrajnai háború lehetséges lezárásáról. A képviselő az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tagja, az Európai Parlamentben a jobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakciójában politizál.

– Mégis miért állítják egyes liberális és baloldali politikusok, így például Norbert Röttgen CDU-s német parlamenti képviselő, hogy Európa nem lehet autonóm?

– Ez természetesen összefügg az 1945-ös háború utáni renddel és a hidegháborúval. Az USA azóta is Európa legerősebb katonai pillére a Kelettel szemben. Az európai védelmi politikát alapvetően a NATO, és így fő finanszírozója, az Egyesült Államok határozza meg. Az európaiaknak pedig nagyon nehéz függetlenedni ettől a helyzettől. Különösen a lengyelek és a balti államok vannak nehéz helyzetben. Mégis személy szerint egyetlen lehetőséget látok arra,

hogy Európa felszabadítsa magát az USA érdekei alól: saját szuverén védelmi politikát kell kialakítania, amely figyelembe veszi az olyan semleges tagállamokat is, mint Ausztria.

– Mi indokolja azt a nyugat-európai magatartást, hogy egyes nyugati vezetők azért látogatnak Kínába, hogy kioktassák a vezetőiket?

– Az európai liberális baloldal hisz erkölcsi felsőbbrendűségében, és így más államok egyfajta megtérésében is ehhez a baloldali-liberális világnézethez. Ezt minden politikai és társadalmi helyzetben látjuk, akár Európán belül, akár azon kívül. A magyarok tudnának mondani erről egy-két dolgot, mivel ennek az álerkölcsi fölénynek állandó áldozatai. Geopolitikai szinten viszont ez az előadásmód irritációhoz vezet, méghozzá az 1989 előtti évekhez hasonló tömbszemlélethez. Ezért fontos egyrészt a politikai határok és az európai érdekek világos képviselete, másrészről a partnereink érdekeinek tiszteletben tartása egyszerre. Ennek megfelelően kell egyensúlyt teremteni akkor is, ha nehéz. Az európaiak azonban elfelejtették ezt a diplomáciai játékot.

– Milyen érdekei vannak Európának Tajvanon?

– Európa fő érdekei a térségben a kereskedelmiek és a gazdaságiak, amelyeket most egy lehetséges háború veszélyeztet. De európaiként ismét elfelejtettük, akárcsak Ukrajna esetében, amely a szomszédunkban van, hogy ennek a konfliktusnak története van. A problémát nem lehet egyszerűen csak lesöpörni az asztalról és kioktatással megoldani. Emlékeztetnünk kell a kínaiakat, hogy nekik is vannak gazdasági és kereskedelmi érdekeik Európában, és ehhez ragaszkodni kell ahelyett, hogy megpróbálnák megtéríteni őket, ahogy a német külügyminiszter is teszi. Tény, hogy Európának meg kell védenie a saját érdekeit, de nem viselkedhet a világ csendőreként.

– Elképzelhető az a lehetőség, hogy az ukrajnai konfliktusra sem találunk megoldást, és ugyanúgy elhúzódik majd, mint a migrációs válság?

– A jelenlegi megkeményedett frontok, valamint a vezető európai kormányok és az Európai Bizottság részéről is elutasítják a békekezdeményezéseket. Ezt a háborút nemcsak egy újabb megoldatlan problémaként látom, hanem a békét, a szabadságot és a jólétet fenyegető potenciális veszélynek tartom Európában. Más szóval: veszélyben van minden olyan elv, amelyre az európai együttműködés épül.

A brüsszeli EU-centralisták és baráti kormányaik össztűz alá vesznek minden olyan értelmes hangot, mint például Orbán miniszterelnöké, aki fegyverszünetet és békét követel.

Ezt látjuk most is, amelyet a Magyarország szankcionálására irányuló felhívások is mutatnak. Látjuk, hogy az EU fegyverellátása és az oroszok egyre növekvő fegyverkészlete révén ez a háború elhasználódó háborúvá válik. Az olyan helyek, mint Bahmut, második Verdunná fajulnak, és megmutatják ennek a háborúnak a hiábavalóságát, amely nap mint nap tesz édesanyákat özvegyekké, gyerekeket pedig árvákká. Orbán miniszterelnökkel közösen mi, az FPÖ arra szólítjuk fel a résztvevőket: tegyék le a fegyvert, és kössenek békét most!

– Lát esélyt az európai jobboldal összefogására?

– Véleményem szerint a magyarok központi szerepet játszanak egy nagy jobboldali szövetség létrejöttében, aminek európai szinten mindenképpen súlya lenne. Orbán Viktor jelenleg a konzervatív és hazafias pártok feje Európában.

Csodálják a magyarokat büszkeségükért, hazaszeretetükért és bátorságukért, hogy a baloldali liberális és eurocentrikus rendszer ellen népük érdekeit képviselve harcolnak. Az összefogás sikeréhez szükséges kihangsúlyozni, hogy mi a közös bennünk.

Ez többek között azt jelenti, hogy kiállunk a szuverén nemzetek Európája mellett, az illegális bevándorlók további beáramlása és az EU-ban uralkodó befogadás politikája ellen. Valljuk, hogy vissza kell állítani az európai együttműködést azon értékekhez, amelyek szellemében megalapították a közösséget: béke, szabadság és jólét. A Fidesz kormánya által vezetett Magyarország csinálhatna valami újat, és mindenki követné. Mindannyiunknak élnünk kell ezzel a lehetőséggel. Félre kell tenni a meglévő ellentéteket, és meg kell mentenünk a kontinenst a mérgező baloldali-liberális ideológiától.

– Hogyan működik a lobbi az uniós intézetekben? És hogyan férkőzik be a külföldi érdek az EU politikájába?

– A szocialisták európai parlamenti példája megmutatta, milyen könnyen lehet, és milyen könnyen tudnak az államok, lobbicsoportok befolyásolni bizonyos döntéseket, jogszabályokat, ha csak a „jó oldalon” állnak. A közelmúltban az Európai Néppárt pártszékházát is átkutatták a belga és német hatóságok Manfred Weber EPP-vezér kampánymenedzserének korrupciógyanúja miatt. Emellett ne feledkezzünk meg a von der Leyen bizottsági elnök körüli botrányokról sem, aki – többek között – egyszerűen törölte a Pfizer-vezér Bourlával váltott SMS-eit, miután sínre került a gyógyszercéggel kötött milliárdos üzlet. Szerintem minél hamarabb szavazni kellene erről uniós szinten, és engedni, hogy a polgárok eldöntsék, egyetértenek-e ezzel a rossz gazdálkodással vagy sem. Alaposabban meg kellene vizsgálni egyes lobbicsoportokat, különösen a zöld vagy baloldali liberális pártok által támogatott civil szervezetek befolyását is.

hirado.hu

Kiemelt kép: Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa az Identitás és Demokrácia néven alakított új közös frakció sajtótájékoztatóján Brüsszelben 2019. június 13-án.  (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: