KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszországnak nem célja az ukrajnai rendszer megváltoztatása

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrajnai orosz katonai intervenciónak nem célja az ukrajnai rendszer megváltoztatása – közölte a Kreml hétfőn.

Mint Dmitrij Peszkov szóvivő értésre adta, az orosz különleges katonai művelet céljai katonaiak, és nem tartozik közéjük a rendszer. Oroszország hármas célja: Ukrajna nácitlanítása, demilitarizálása és semlegessége. Ezek a célok különböző úton-módon valósíthatóak meg – mondta. A rendszer megválasztása az ukránokra tartozik – tűnt ki a Kreml Peszkov tolmácsolta érveléséből.

A Békekör tudósítója úgy értékelte a közlést, hogy Moszkva Zelenszkijjel is kész volna dülőre jutni céljainak elérésében, ha Zelenszkij hajlandóságot mutatna rá.

November 29-én hosszú idő után először tárgyal egymással Amerika és Oroszország. Konzultatív megbeszélésük tárgya a stratégiai támadófegyverek néven ismert, 2011 óta érvényben lévő, 2026-ban lejáró Új START szerződés. A felek Kairóban üléseznek december 6-ig.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes jelezte: Moszkva további találkozókat sem utasítana el az amerikaiakkal, ha érdekli őket, és készek rá.

Rjabkov utalt azokra az orosz javaslatokra, amelyeket Moszkva 2021. december 15-én terjesztett Washington elé a törvényes biztonsági garanciákról, Washington pedig elutasította. Ha mégis tárgyalni szeretnének róla, Oroszország nyitva áll az újrakezdés előtt – adta értésre.

Moszkva fontosnak tartaná, hogy Washington a tárgyalás útjára terelje Kijevet, hiszen amerikai engedély nélkül Zelenszkij erre nem vállalkozik. Blinken amerikai külügyminiszter Kijevben jártakor, november 4-én azt tanácsolta Zelenszkijnek, hogy ne zárkózzon el a tárgyalástól az oroszokkal, és tanúsítson realista magatartást – emlékeztetett a Békekör tudósítója.

 

Moszkva, 2022. november 21. hétfő (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: