KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Őrizetbe vették Óbuda baloldali alpolgármesterét

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a hatóságok a ma reggeli házkutatások során őrizetbe vették Czeglédy Gergő óbudai alpolgármestert, a baloldali összefogás politikusát. A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények kapcsán folytatott nyomozást.

A hatóságok őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét, a baloldali összefogás politikusát, Czeglédy Gergőt – tudta meg a Magyar Nemzet.

A letartóztatás egyenes folyománya annak a ma délelőtti házkutatásnak, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) végzett az óbudai városházán a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során.

Korrupciós cselekmények

A nyomozó főügyészség azt közölte az MTI-vel az ügy kapcsán, hogy korrupciós bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást, és kedd délelőtt több helyszínen – köztük a III. kerületi önkormányzatnál – folynak vagy folytak eljárási cselekmények. A hatóság várhatóan szerdán ad részletesebb tájékoztatást az ügyről, lapunk azonban kérdéseket küldött a KNYF-nek, amely közölte, hogy az eddig megjelent közleményükön kívül „jelenleg egyéb adat nem közölhető.”

Márciusban is volt egy hasonló akció Óbudán, ekkor négy embert vettek őrizetbe, lapunk tudomása szerint köztük van P. Gábor, Gajda Péter kispesti polgármester egykori kabinetfőnöke és bizalmasa, aki 2020-től a Demokratikus Koalíció által vezetett kerületekben kezdett üzletelni. Óbudán a helyi újság kiadásának feladatait vette át cégével.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították.

A baloldal hárított

A III. kerületi önkormányzat akkor azt közölte, hogy sem hivatali, sem önkormányzati, sem az intézményrendszerben dolgozó munkatársat nem érint az az eljárás, amellyel kapcsolatban dokumentumokat és iratokat kért be a Központi Nyomozó Főügyészség az önkormányzattól. Mostanra azonban úgy tűnik: fordult a kocka.

Ez is érdekelheti:  A hazug Magyar Péter is beállt a háborúpárti Ursula von der Leyen támogatói közé

Pedig voltak arra utaló jelek, hogy Czeglédy Gergő nagy bajban van. Májusban Bús Balázs, a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje kérte Ungár Péter LMP-társelnököt, hogy járjon közbe Karácsony Gergelynél azért, hogy Czeglédy ne kerüljön a baloldali összefogás fővárosi listájára, „mert nem tisztességes politikus.”

Karácsonyék nem hajoltak meg a kérés előtt: a baloldal fővárosi listájának 27. helyén volt Czeglédy Gergő, aki azonban nem jutott be a közgyűlésbe. Az alpolgármester Óbudán egyéniben is indult, a 6. számú választókerületben pedig megnyerte a voksolást.

Czeglédy jelöltségére májusban Szentkirályi Alexandra Fidesz-KDNP-s főpolgármester-jelölt is reagált. Mint kifejtette: az óbudai alpolgármester Hagyó Miklós embere volt, aki „nokiás dobozban kapta a kenőpénzt, majd le is tartóztatták és el is ítélték.”

Azt, hogy mennyire nem esett messze az alma a fájától, az bizonyítja, hogy 2019 óta Czeglédy 183 millió forinttal növelte értékpapír vagyonát és 5 új ingatlant is beszerzett. Pontosan ez az a romlott gyurcsányi rendszer, amit Karácsony újrateremtett a Városházán – emelte ki Szentkirályi.

Korrupció Óbudán

Az óbudai korrupciós ügy hátteréről 2021-ben Anonymous is több alkalommal beszámolt már. Az álarcos alak által közzétett felvételek közül a legerősebb, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el.

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Ugyan a botrány kirobbanásakor az önkormányzat még arról beszélt, hogy minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást, a PestiSrácok információ szerint a botrány kirobbanásakor letartóztatott négy gyanúsított, a Kispestről érkező P. Gábor mellett igencsak nagy bajban van a polgármester, a DK-s Kiss László is. A megalapozott gyanú szerint ugyanis a teljesítés nélkül számlázott és így kicsalt pénzt a választási kampányban is felhasználhatták. Az ügy egyik érintettje a vallomásaiban azt állította: a visszaosztott pénzekből jutott az óbudai polgármesternek is, Kiss Lászlónak is.

Ez is érdekelheti:  Lavrov: Oroszországnak megdönthetetlen bizonyítéka van arra, hogy az amerikai újságíró egy kém

MN

Kiemelt képen: III. kerületi önkormányzat épülete / Fotó: Facebook/Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatala

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük