KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Olajársapka és várható következménye

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz olajra kivetett, hordónként 60 dolláros nyugati ársapka miatt Magyarországon várhatóan emelkedni fognak az üzemanyagárak, a szabad kereskedelemnek hátat fordító világgazdaságban pedig teret nyerhet az önkény módszere: ha valakinek nincs ínyére a másik politikája, ársapkát vezethet be a termékére. Az Európai Unió vezetése és az amerikai kormány politikai akadályt gördít recesszió felé sodródó gazdasága fellendülésének útjába – írta a Magyar Békekör elemzője szombaton.

Noha a hétfőn életbe lépő intézkedéssel a Nyugat kettős célja, hogy olajbevételi forrásainak elvonásával büntesse Oroszországot, egyszersmind segítsen önmagán kikászálódni a szankciókkal magának okozott kátyúból, megeshet, hogy ennek az ellenkezőjét éri el.

Az orosz elnök október 12-én jelezte: hiú ábránd abban reménykedni, hogy Oroszország mások jólétét fogja finanszírozni. Értsd: aki maga szeretné megszabni az orosz olaj árát, az nem kap olajat.

A kőolajtermelők, köztük Oroszország vasárnap OPEC+ tanácskozáson néznek szembe a Nyugat teremtette helyzettel. Bár az ársapka nem vonatkozik az OPEC más országaira, hatása alól ők sem vonhatják magukat ki, hiszen az ő termékük árát is csökkenti. Nem kizárt, hogy csökkenteni fogják a kitermelést, ezzel igyekezvén árfelhajtó hatást gyakorolni.

Egy ilyen eljárás nem ütközne különösebb nehézségbe olyan körülmények között, amikor amúgy is csökken a világgazdasági, benne a nyugati növekedés üteme, viszont az OPEC-nek azzal is számolnia kell, hogy a recesszió következtében saját bevétele is csökkenhet.

Az infláció, az utánpótlási zavarok, az amerikai és az EU kamatlábemelés arra utal, hogy a nyugati gazdaságok nehéz napok előtt állnak. Nem szólva a bérből és fizetésből élőkről. Kérdés, vajon az olaj ársapkával megfelelő eszközt választottak volna bajaik leküzdésére, a kiegyezés helyett Oroszországgal.

 

New York, Moszkva, 2022. december 3. szombat (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó:

Újabb EU-s tüdőlövés: megszületett a döntés az olajársapkáról

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: