KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Novák Katalin: „Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Novák Katalin köztársasági elnök az elmúlt év küzdelmeiről és a várakozással teli jövőről is szólt újévi beszédében

– Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök újévi beszédében. Mint fogalmazott, a nehézségek nem szűnnek meg egy csapásra újévkor, azonban van mire építenünk; most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el. – Azt várjuk a döntéshozóktól, hogy tegyék könnyebbé ezt a küzdelmet – hangsúlyozta.

„Isten csodája, hogy még áll hazánk!” – idézte a ma kétszáz éve született Petőfi Sándort Novák Katalin köztársasági elnök újévi beszédében. Mint mondta, Petőfi mondatai ma különösen igazak az elmúlt évek nehézségei után. – A következő esztendő vajon mit tartogat nekünk személyesen és nekünk, magyaroknak együtt? – tette fel a kérdést a köztársasági elnök. Szeretnénk, ha a 2023-as év könnyebb lenne, mint az idei volt, de ha könnyebb nem is lesz, legalább nehezebb ne legyen. Ha mégis nehezebb lesz, csak tudjuk, hogyan kell megküzdenünk és kapjunk hozzá erőt és segítséget – mutatott rá Novák Katalin.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjében arról is beszélt, jó lenne, ha minden magyar letehetné a gondjait, maga mögött hagyhatná a megélhetésért folytatott küzdelem fáradtságát, a bizonytalan jövő okozta aggodalmat, a háborús fenyegetés félelmét, a csalódottságot, hogy már megint újra kell kezdeni.

A nehézségek nem szűnnek meg egy csapásra újévkor, azonban van mire építenünk

– hangsúlyozta a köztársasági elnök. Mint fogalmazott, sokan a menekülés helyett megsokszorozzák erőfeszítéseiket, talpon maradnak. – Ezt láttam személyesen is a drávaiványi dinnyeszedőknél, a karácsondi kisboltban, a porvai polgármester asszonynál, a gyulafehérvári lelkipásztoroknál, a győri és a szomori iskolaigazgatónál, a hegyaljai borászoknál, az esztergomi Suzuki gyárban, a kelebiai határvédőknél – sorolta Novák Katalin.

– Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk – jelentette ki a köztársasági elnök. Nem elég a tehetség, a fifikás magyar észjárás, a népmesékből ismert leleményesség, szorgalommal, kemény munkával kell megdolgoznunk az eredményekért – húzta alá.

Ez is érdekelheti:  Izrael az ellentámadás mellett döntött Irán ellen

Elmondta: a történelem arra is megtanított minket, hogy legnagyobb gyengeségünk a széthúzás, legnagyobb erősségünk az összefogás. – Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el. Most tudunk tenni azért, hogy a legmagányosabbak is érezzék: nincsenek egyedül! – fogalmazott a köztársasági elnök.

Novák Katalin elmondta, a nagymamája arra tanította: „Azt add meg a másiknak, amit magadnak is kívánnál”. Szavai szerint ha az erősek a gyengék mellé állnak, a fiatalok kinyújtják kezüket az időseknek, a tehetősebbek észreveszik a szerényebben élőket, akkor jól hasznosítjuk az elmúlt évtizedben közösen elért eredményeket. – Akkor nyer értelmet a gazdasági teljesítmény, a magasabb életszínvonal, ha a nehéz idők küszöbén nem saját erődítményeinkbe húzódunk vissza, hanem felelősségünket kiterjesztjük szűk családunkon túlra, a többi magyarra is – nyomatékosította a köztársasági elnök. Mint fogalmazott, ahogy egy emberként fogtunk össze a kárpátaljai magyarokért és az ukrán menekültekért, úgy állhatunk most oda azok mellé, akiknek közülünk segítség kell a holnaphoz.

Hozzátette: közben azt várjuk a döntéshozóktól, hogy tegyék könnyebbé ezt a küzdelmet, legyen szó a gyermeknevelés segítéséről, az áremelkedések mérsékléséről, a fiatalok és nyugdíjasok támogatásáról, a pedagógusok méltó elismeréséről vagy a jó gazdasági döntésekről – sorolta.

A köztársasági elnök újévi beszédében a 2023-as év kezdetét ahhoz hasonlította, amikor egy édesanya először tartja kezében újszülött gyermekét. – Egyszerre elfelejtjük a fájdalmat, a nehézséget, tele vagyunk reménységgel, várakozással, szeretettel, mosollyal. Így vegyük most együtt kézbe a 2023-as esztendőt, és adjunk a mosolyunkból a mellettünk állónak is – tanácsolta Novák Katalin.

A köztársasági elnök beszédét a háromszéki újévi köszöntővel zárta:

„Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben
Vegye el mind a nem jót,
Ez új esztendőben;
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk, legyen meg,
Ez új esztendőben!”

 

(Magyar Nemzet)

Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök (Fotó: Bartos Gyula)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük