KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

New York Times: a német kormány szerint a NATO nem éli túl Trump elnökségét

A német vezetés körében egyre nagyobb az aggodalom, hogy a NATO nem marad fenn, ha a republikánusok által támogatott Donald Trumpot újraválasztják amerikai elnöknek – állítja a New York Times című lap.

Trump a múlt hónapban Las Vegasban támogatói előtt felszólalva kijelentette, hogy az Egyesült Államok “fizet a NATO-ért, és nem kapunk belőle túl sokat”, hozzátéve, hogy “ha valaha is szükségünk lenne a segítségükre, mondjuk, ha megtámadnának minket, nem hiszem, hogy ott lennének”. A volt elnök többször is azzal vádolta Washington NATO-szövetségeseit, hogy nem teszik a dolgukat, és 2017-ben kijelentette, hogy a katonai blokk “elavult”.

Trump továbbra is kényelmesen vezet a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben a novemberi szavazás előtt, számos vetélytársa már kiszállt a versenyből.

A NYT szombati cikkében azt állította, hogy magas rangú német tisztviselők attól tartanak, hogy jelentős kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a NATO túlélne-e egy második Trump-időszakot.

A Berlinben és más európai fővárosokban állítólag zajló nem hivatalos tanácskozások, amelyek a jelentések szerint a blokk esetleges felbomlására összpontosítanak, “megdöbbentő gondolkodásbeli fordulatot” jelentenek ahhoz képest, hogy 2022 februárjában, Oroszország Ukrajna elleni katonai hadjáratának megkezdését követően “új egységről” beszéltek – tette hozzá a lap.

“Közvetlen aggodalmuk a növekvő pesszimizmus, hogy az Egyesült Államok továbbra is finanszírozni fogja Ukrajna harcát” – jelentette a lap, utalva a kongresszusban hónapok óta tartó patthelyzetre Joe Biden elnök legutóbbi, Kijevnek javasolt 60 milliárd dolláros csomagjával kapcsolatban.

A republikánusok az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott további védelmi támogatások feloldását attól tették függővé, hogy a kormány beleegyezik-e az amerikai-mexikói határ ellenőrzésének szigorításába a migránsáradat megfékezése érdekében.

A NYT névtelen forrásokra hivatkozva decemberben arról számolt be, hogy uniós diplomaták és több agytröszt képviselői “elutaztak Trump úr munkatársaihoz”, hogy arról érdeklődjenek, tervezi-e az USA kivonását a NATO-ból.

Ez is érdekelheti:  Egy orosz Tu-22M3-as bombázógépet akartak lopni az ukránok

A hónap elején Mark Esper, aki 2019 júliusától 2020 novemberéig Trump alatt az Egyesült Államok védelmi minisztere volt, az MSNBC-nek azt mondta, hogy újraválasztása esetén korábbi főnöke “megvonja az Ukrajnának nyújtott támogatást”.

“A következő lépése az lenne, hogy elkezdene kivonni minket a NATO-ból, minden bizonnyal csapatokat vonna ki a NATO-országokból” – állította a volt Pentagon-vezér. Esper figyelmeztetett, hogy egy ilyen forgatókönyv “a szövetség összeomlását okozhatja”.

Orosz HírekKiemelt képen: A New York Times irodája New Yorkban, 2019. © Alexandra Schuler / Picture Alliance / Getty Images

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük