KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kreml: Nuland kijevi látogatása nem hoz jót Ukrajnának

Victoria Nuland amerikai politikai államtitkár ukrajnai látogatásai mindig is rossz ómenek voltak a harcok sújtotta ország számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„Victoria Nuland kijevi látogatása általában semmi jót nem hoz. Emlékszünk erre 2014-ből, amikor süteményeket osztogatott”

– jelentette ki Peszkov.

A szóvivő az ukrajnai Majdan zavargások hírhedt epizódjára utalt. Akkor Nuland, az európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár 2013 december elején a zavargások kellős közepén jelent meg Kijevben, és harapnivalót osztogatott a tüntetőknek.

Ez is érdekelheti:  Mindenkinek: Donbassz - A Rosszija 1 Tv megrázó erejű dokumentumfilmje (18+) 📺

A tisztviselőt széles körben a Majdan eseményei mögött álló egyik kulcsfigurának tekintették, ami végül megbuktatta Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökét, Viktor Janukovicsot. „Nuland süteményei” a puccsban való közvetlen amerikai részvétel közismert példájává váltak.

Nuland szerdán Kijevbe utazott, és újabb „harctéri meglepetésekkel” cukkolta Oroszországot, amelyeket Ukrajnába szállítanak. A tisztviselő elmondta, hogy a GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) lőszerek, amelyek akár 150 kilométeres távolságból is képesek célpontokat támadni, már úton vannak Kijevbe.

Ez is érdekelheti:  Jó, ha nem feledjük: Ezért nem tekinthető agresszornak Oroszország

A szállítmány az úgynevezett Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) keretében érkezik, amely arra irányul, hogy Kijev magáncégektől és ne Washington saját készleteiből szerezzen be katonai eszközöket – magyarázta a Pentagon.

Moszkva elítélte a tervezett szállítást. Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete szerint ez különösen cinikusnak lépés, miután Kijev lelőtt egy Il-76-os orosz teherszállító repülőgépet, amelynek fedélzetén ukrán hadifoglyok voltak.

A GLSDB bejelentése gyakorlatilag „egyfajta válasz az ukrán gengszterek által elkövetett terrortámadásra” – jelentette ki Antonov majd hozzátette, hogy ez egy „felelőtlen ugyanakkor provokáló” lépés is.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Victoria Nuland / Fotó © TASS / Rod Lamkey / CNP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük