KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Németország nem tudja, hova kerültek az Ukrajnába küldött fegyverei

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A német kormány csak kétszer ellenőrizte, eddig, hogy az általa 2023-ban külföldre küldött fegyverek hová kerültek – jelentette pénteken a Der Spiegel. Eközben a Kijevnek nyújtott masszív berlini katonai segítséget sem kontrollálták, a német politikusok csupán az ukrán tisztviselők állításaira hagyatkoztak.

A gazdasági minisztérium a tájékoztatást Sevim Dagdelen Bundestag-képviselő kérésére adta ki, aki a Sahra Wagenknecht képviselőnő által alapított, nemrég alakult BSW párt tagja. Sahra Wagenknecht, akit gyakran a „német baloldal ikonjaként” is emlegetnek, éles hangon bírálta a Kijevnek történő fegyverszállításokat.

A Der Spiegel a válaszra hivatkozva megjegyezte, hogy Berlin 2023 januárjában ellenőrizte a Tajvanra küldött kézifegyverek útját, júniusban pedig a Zöld-foki szigeteken végzett hasonló ellenőrzést. Német tisztviselők határozottan kijelentették, hogy mindkét helyszíni ellenőrzés – amelynek célja annak biztosítása, hogy a fegyverek ne hagyják el a végcélt – megnyugtató eredménnyel zárult.

Ami azonban az ukrán hadsereg finanszírozására tett masszív kötelezettségvállalást illeti, „semmilyen ellenőrzésre” nem került sor

– jelentette a Der Spiegel a minisztériumra hivatkozva.

Német tisztviselők állítólag azt állították, hogy Kijev biztosította őket arról, hogy minden német fegyver az országban marad, és hozzátették, hogy

„az esetleges ellenőrző intézkedések semmilyen körülmények között nem akadályozhatják Ukrajna hatékony védelmét a folyamatban lévő orosz agresszióval szemben”.

Ukrajna 17 milliárd euró (18,7 milliárd dollár) katonai segélyt kapott Németországtól 2022 januárja és 2023 októbere között a Kieli Világgazdasági Intézet szerint.

Eközben a német kormány 2023-ban közel 12 milliárd euró (13 milliárd dollár) értékű fegyverexportot hagyott jóvá, ami új rekordnak számít.

A tisztviselők válaszát kommentálva Dagdelen „nevetségesnek” nevezte ezeket az ellenőrzéseket. Azt állította, hogy

a német kormány sokkal inkább a Zöld-foki Köztársaságba, az általa „diktatúrának” tartott Szaúd-Arábiába vagy az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló fegyverek ellenőrzésére törekszik, mint az Ukrajnába irányulókéra. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy „Tekintettel az ukrajnai korrupcióra, az ellenőrzéseknek ott is meg kell lenniük.”

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Biden megszégyenítette az USA-t Putyin elleni kijelentésével

Kiemelt képen: német Rheinmetall gyárban 155 mm-es lőszerek sorakoznak / © Axel Heimken / AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük