KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Német hírszerzés: 2023-ban Ukrajna az ISIS tranzitállomása volt

Az „Iszlám Állam Khoraszán Tartománya „* (ISPKH)* terrorcsoport Ukrajnát használhatta fel arra, hogy támogatóit nyugati országokba juttassa – mondta Thomas Haldenwang, a belföldi hírszerzéssel foglalkozó német alkotmányvédelmi hivatal vezetője.

„Az IGPH*-nak sikerült átirányítania támogatóit Nyugat-Európába, feltehetően az Ukrajnából érkező menekülthullám révén”

– mondta a 2023-as eredményekről tartott sajtótájékoztatón – minderről a RIA Novosztyi számolt be.

Németország és más európai országok szorosan figyelemmel kísérik a folyamatot és megakadályozzák az esetleges terrortámadásokat – mondta a német alkotmányvédelmi hivatal vezetője. Haldewang értékelése szerint az IGPH* jelenleg a legveszélyesebb a hasonló terrorista csoportok között, amely követendő példának tekinti a párizsi Bataclan színházban vagy a brüsszeli metróban elkövetett terrortámadásokat.

„Kiterjedt előkészületek zajlanak a terrortámadások elkövetésére, azonban ezekbe sok embert kell bevonni, fegyvereket kell beszerezni, és ezek egy részében a biztonsági szerveknek sikerül megakadályozniuk”

– mondta Haldewang.

Nancy Feather német belügyminiszter, aki jelen volt a konferencián, azt mondta, hogy Németországban jelenleg összesen mintegy 27 ezer követője van a radikális iszlamizmusnak.

„A fenyegetések származhatnak magányos dzsihadistáktól vagy kisebb csoportoktól, de a nagyszabású, összehangolt terrortámadások, mint a közelmúltban Moszkvában történt terrortámadás is egy lehetséges forgatókönyv” – tette hozzá Haldewang, utalva a március 22-i, a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásra. A támadás gyanúsítottjai akkor az ukrán határon keresztül próbálták elhagyni Oroszországot.

Áprilisban a német főügyészség terrorizmus miatt emelt vádat öt tádzsik, egy türkmén és egy kirgiz állampolgár ellen. A vádlottak 2022-ben Ukrajnán keresztül léptek be Németországba.

Bécsben 2023 végén terrorkészültséget hirdettek. A jelentések szerint több gyanúsított az IGPH* nevében merényleteket tervezett a Szent István-székesegyház, a Práter és a kölni dóm ellen. A gyanúsítottakról többek között Ukrajnába küldtek információt és kérték az elfogásukat.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt kép: archív / A német rendőrség migránsokat kutat Kelet-Németországban / © AFP 2024 / JENS SCHLUETER

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük