KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nem a Nyugat ínyére változik a világ – Negatív hitelminősítést kapott az USA

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Fitch Ratings amerikai hitelminősítő intézet szerdán negatívra változtatta az Egyesült Államok hitelbesorolását, mert késlekedik a megállapodás a kolosszális államadósság további növeléséről, és emiatt válságba kerülhet az amerikai gazdaság – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Még nem tudni, születhet-e olyan megállapodás a kongresszus két nagy pártja között, amellyel elkerülhetik a dollár leértékelését. A bizonytalanság kihat a globális pénzpiacra, a beruházók egy része menekül az amerikai valutától.

A demokrata párti Biden adminisztráció és a republikánus ellenzék közti egyezséget politikai nézetkülönbségük akadályozza. Míg Biden elnök Oroszország katonai legyőzésének ábrándját kergeti, és újabb és újabb fegyverszállítmányokkal igyekszik erősíteni Kijev helyzetét, egyidejűleg állami megrendeléseket adni az amerikai hadiiparnak, a republikánusok korlátozni akarják Zelenszkij támogatását. Mint Trump mondta, 24 órán belül véget vetnének a háborúnak.

Még nem tudni, születik-e kompromisszum köztük, és milyen. Viszont mind világosabb, hogy akármilyen kompromisszum szülessék is, az Egyesült Államok többé már nem tudja biztosítani a dollár egyeduralmát a világ fölött, pedig ennek köszönhette államadósságának finanszírozását.

Az amerikai dollár hanyatlását mélyreható világgazdasági és világpolitikai változások idézik elő. Egyre bővül azoknak az országoknak a köre, amelyek többé nem dollárban kereskednek egymással, hanem nemzeti valutában. E tekintetben élen jár Kína és Oroszország, mely szerdán miniszterelnöki szinten állapodott meg a a gazdasági együttműködés eddig példátlan szintre emelésében, és a kereskedelem nemzeti valutában történő bővítésében. Peking nagy érdeklődést tanúsít az Oroszországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Örményországot tömörítő Eurázsiai Gazdasági Unióval történő együttműködés iránt is. A BRICS csoportban is előtérbe kerül a nemzeti valutában, illetve Jüanban történő elszámolás. Irán és Oroszország szerdán állapodott meg a dollár kikapcsolásáról a két ország közti árucsere forgalomban.

A rendkívül intenzívvé váló kínai-orosz gazdasági együttműködés miatt a nyugati szankciók hatástalanná válhatnak a két keleti nagyhatalommal szemben, és inkább a szankciópolitika követőit sújthatják.

Ez is érdekelheti:  Szervkereskedelemmel kapcsolatos botrány tört ki Ukrajnában

Mind több szakértő vallja, hogy a jövő tartalékvalutája a kínai Jüan lesz. Az átalakulási folyamat már tart, a változás egy évtizeden belül bekövetkezik, de Kína ennél is előbb válik majd a világgazdaság vezető hatalmává.

Az amerikai dollár pozícióvesztésében az Egyesült Államok világpolitikai visszaszorulása nyilvánul meg. Mind több ország rázza le magáról az amerikai fennhatóságot és lép a szuverén fejlődés útjára.

A folyamatra jellemző, a Perzsa-öböl térségében és a Közel-Keleten végbemenő folyamat: Szíria visszavétele az Arab Ligába, a diplomáciai viszony helyreállítása Szaúd-Arábia és Szíria, Szaúd-Arábia és Irán között. Szaúd-Arábia felvételét kérte a Brazíliát, Dél-Afrikát, Indiát, Kínát és Oroszországot magában foglaló BRICS-csoportba, a Kínát, Oroszországot, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezettel (SCO) pedig partneri viszonyra lépett.

„Erős jelzés ez Amerikának, hogy átalakítjuk és átrajzoljuk kapcsolatainkat nélküled” – értékelte Abdulaziz al-Sager, az Öböl Kutató Központ (Gulf Reserch Center) elnöke.

Rijád, Peking, 2023. május 25. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: A fénykép Basar Bassár el-Aszad szír elnök és Mohammed Bin Salman szaúdi koronaherceg rijádi kézfogását örökítette meg. / REUTERS

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük