ÉLŐ KÖZVETÍTÉSEN LEHET MAJD NYOMON KÖVETNI A NEMZET ZÁSZLÓJA AZ ANDRÁSSY ÚTON RENDEZVÉNYT!

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Négyszeresére nőne a magyar családok rezsiköltsége Paks nélkül

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megnégyszereződnének a családok rezsiköltségei, ha a Paksi Atomerőmű által termelt árammennyiséget a szabadpiacról kellene beszerezni – olvasható a Világgazdaság cikkében.

– Ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát szabadpiacról szereznénk be, akkor a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne (2022. február 28-i árképzés alapján) – állapította meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége 264 564 forinttal, 356 693 forintra nőne.Az ITM számítása egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik.

A paksi atomerőmű évente mintegy 14 terrawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest.

Mindezek miatt is kiemelendő, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van atomenergiára is.

A hazai egyetemes szolgáltatásban alkalmazott hatósági árszabályozás rendszerében az egyetemes szolgáltatásban forgalmazott teljes villamosenergia-mennyiség 80-85 százalékát az egyetemes szolgáltatók (jelenleg még MVM Next Zrt. és E.ON Áramszolgáltató Zrt.) számára az MVM Partner Zrt. mint nagykereskedő biztosítja.

Ezen a 80-85 százalékon belül a műszaki sajátosságokból adódóan mintegy 60 százalékban van jelen a paksi atomerőműben előállított villamos energia. Azaz a paksi atomerőmű szerepe meghatározó az egyetemes szolgáltatásban.

A minisztérium a következő módon vezette le a fenti adatokat: ha nem állna rendelkezésre a paksi atomerőmű által termelt árammennyiség az egyetemes szolgáltatás keretében – mégpedig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM-rendelet szerinti áron –, és az egyetemes szolgáltatásban értékesített villamos energia teljes mennyiségét a szolgáltató (MVM) a HUPX villamosenergia-tőzsdén szerezné be, akkor a következő helyzet adódna:

a lakossági áram jelenlegi kilowattóránkénti ára 38,39 forintról 148,62 forintra emelkedne.   

Így az említett átlagos család (háztartás) villamosenergiára fordított rezsiköltsége éves szinten 92 147 forintról 356 693 forintra emelkedne. A paksi atomerőmű nélkül tehát 264 564 forinttal emelkedne a rezsi, azaz közel négyszeresére, ez 287 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az ITM adatszolgáltatása alapján továbbá kiemelhető, hogy a paksi atomerőmű által évente termelt 14 terrawattóra villamos energia önköltségi áron számított értéke 490 millió euró, azaz 370 forintos árfolyamon 181,3 milliárd forint – írja a Világgazdaság.

Ezen árammennyiség költsége a 2022. február 28-i HUPX tőzsdei áron számolva 3 766 millió euró, azaz 370 forintos árfolyamon 1393 milliárd forint. Ez utóbbi lenne a paksi atomerőmű által termelt villamos energia piaci alapon, más erőművek termeléseiből történő megvásárlásának összértéke.

Azaz a paksi atomerőmű nélkül a jelenlegi árak mellett (tőzsdei beszerzéssel kalkulálva) évente 1200 milliárd forinttal kerülne többe a hazai villamosenergia-szükséglet előteremtése.

A 38,39 forintos kilowattóránkénti ár jelenleg a következőkből áll: 12,60 forint az egyetemes áramár, 17,63 forint az elosztási ár és 8,16 forint az áfa. Ezen árban az áram ára közel megegyezik a paksi atomerőmű 11-12 forintos önköltségi árával.

A 148,62 forintos egységár összetevői a következők: 99,39 forint az egyetemes áramár, 17,63 forint az elosztási ár, és 31,60 forint az áfa.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A legnehezebb helyzetben lévőkön segített leginkább a rezsicsökkentés (Fotó: Havran Zoltán)

Magyar Nemzet

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: