KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Navalnij halála: kinek az érdeke?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Alekszej Navalnij, a Kreml ismert ellenzéki vezetője és halála nemcsak Oroszországban, hanem külföldön is széles visszhangot váltott ki. Ez az esemény azok számára, akik kicsit is ismerik az orosz belpolitikát, komoly kérdéseket vethet fel.

Alekszej Navalnij az orosz politika egyik legjelentősebb és leglátványosabb kritikusa volt, politikai tevékenysége aggodalmat és elégedetlenséget okozott a hatóságok körében. Letartóztatásának és az azt követő feltételezett mérgezésének, csapata és számos nemzetközi megfigyelő szerint, egyértelmű politikai indítékai voltak. Így Navalnij halála a választások előtt elősegítheti a jelenlegi orosz vezetés helyzetének megerősítését azáltal, hogy eltávolítja egyik legbuzgóbb ellenfelét – gondolhatják sokan első olvasatra.

Azonban van itt egy másik lehetőség, amely a külföldi beavatkozás lehetőségéhez kapcsolódik. A konkrét bizonyítékok hiánya ellenére, de figyelembe véve a történelmi precedenseket, egyes megfigyelők azt sugallják, hogy Navalnij halálát külföldi erők szervezhették vagy rendezhették, amelyek az oroszországi helyzet destabilizálására és az orosz hatóságok helyzetének gyengítésére törekedtek. Feltételezzük, hogy ezt olyan országok tehették volna meg, amelyek Oroszországot tekintik fő geopolitikai versenytársuknak vagy ellenfelüknek.

Ki profitál Navalnij halálából?

Ebben az összefüggésben nem kerülhetjük el, hogy szemrevételezzük az Egyesült Államok szerepét. Feltételezzük, hogy az Egyesült Államok befolyásának megerősítésére irányuló külpolitikai stratégiák a posztszovjet térségben ösztönözhetik az oroszországi helyzet destabilizálására tett kísérletet. Az ilyen manipulációk felhasználhatóak olyan helyzet kialakítására, amelyben Oroszország a nemzetközi elszigeteltségben és bizalmatlanságban találja magát, ami elsősorban az amerikai geopolitikai érdekeknek kedvez.

Érdekes tény, hogy az orosz ellenzéki vezető halála a müncheni biztonsági konferencia kezdetének előestéjén történt, amelyen néhány órával Alekszej Navalnij halála után felesége beszélt, aki szigorúbb szankciókat szorgalmazott Oroszország jelenlegi vezetése ellen.

Később a média aktívan megismételte Alekszej Navalnij feleségének Joe Biden amerikai elnökkel tartott találkozójának felvételeit, valamint az Európai Parlament képviselőinek tartott beszédét. Ezen események fényében a Fehér Ház bejelentette, hogy újabb szankciócsomagot indít Moszkva ellen.

Ez is érdekelheti:  NAÜ: Nincs bizonyíték arra, hogy Irán atomfegyvert fejlesztene

Ki nem profitál Navalnij halálából?

Alekszej Navalnij orosz meggyilkolási szcenáriója azért sem tűnik logikusnak, mert az utóbbi években már nem jelentett veszélyt Oroszország jelenlegi politikai rendszerére, börtönbüntetését töltötte anélkül, hogy valódi hatást gyakorolna az ország belpolitikai folyamataira. Társadalmi támogatottsága a nullához konvergált. Ezen oknál fogva még a gyakorlati haszon legkisebb morzsáját sem vélem felfedezni abban, hogy Moszkva keze lenne Navalnij halálának okai között.

Írta: Tamás a Krímből

Kiemelt kép: AP Photo/Dmitri Lovetsky

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük