KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

NAÜ: Nincs bizonyíték arra, hogy Irán atomfegyvert fejlesztene

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) nincs bizonyítéka arra, hogy Irán aktív nukleáris fegyverprogrammal rendelkezik – jelentette ki Rafael Grossi a NAÜ főigazgatója. A magas rangú illetékese Gilad Erdan izraeli ENSZ-megbízott megjegyzéseire reagált így, aki vasárnap azt állította, hogy Teherán heteken belül atomfegyvere lehet.

Grossi elmondta, hogy nem felelős a NAÜ-tagállamok nyilatkozataiért, de maga az ügynökség megalapozatlannak tartja az izraeli állítást.

„Ami az ott ellenőrzést végző ügynökséget illeti, az nem rendelkezik semmilyen információval vagy jelzéssel arra vonatkozóan, hogy Iránban atomfegyverprogram működne ” – mondta kedden újságíróknak Grossi, miután New Yorkban tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait.

„Az a tény, hogy nagyon-nagyon magas szinten dúsított urániumot halmoztak fel, nem jelenti automatikusan azt, hogy atomfegyverrel rendelkeznek” – tette hozzá Grossi.

Ezzel emlékeztetett arra, hogy a NAÜ ellenőrei korábban nagymértékben dúsított urán nyomaira bukkantak Iránban.

Múlt vasárnap Erdan izraeli nagykövet az ENSZ BT azon ülésén, amelyet az Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadásának megvitatására hívtak össze, keményen nekiment Teheránnak. Teherán a hétvégén indított rakétatámadást a szíriai konzulátusa ellen április 1-jén elkövetett támadás megtorlásaként, amelyért Izraelt tette felelőssé.

Erdan „globális pusztításért felelős terrorállamnak ” bélyegezte Izrael regionális riválisát, és arra kérte a nemzetközi biztonsági testületet, hogy mérlegelje, mi történt volna, ha Irán „atombombát indíthatott volna”, amikor megtámadta Izraelt.

Irán számára egy nukleáris fegyverarzenál előállítása már csak hetek kérdése” – jelentette ki Erdan. „A NAÜ ellenőreit mebvezették. Irán a nukleáris hatalommá válás küszöbén áll. Ennek a tanács minden tagját el kellene rettentenie”.

Teherán évtizedek óta tagadja azokat az állításokat, hogy nukleáris képességre törekszik. Barack Obama elnöksége idején az Egyesült Államok és más világhatalmak megállapodást kötöttek Iránnal, amelynek keretében szankciókönnyítést és üzleti lehetőségeket ajánlottak fel neki cserébe azért, hogy elfogadja a nukleáris iparára vonatkozó korlátozásokat. Izrael élesen ellenezte a 2015-ös, JCPOA néven ismert megállapodást, és Donald Trump kormányánál lobbizott, amely végül visszavonta az Egyesült Államok részvételét, és ezzel gyakorlatilag felmondta a megállapodást.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij elnöki dührohamai: kiabál a tábornokaival

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük