KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

NATO: Magyarország Klaus Johannist támogathatja Mark Rutte ellenében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Klaus Johannis elnök kedden bejelentette, úgy döntött, elindul a NATO-főtitkári tisztségért folyó versenyben. A román államfő hosszasan méltatta a NATO-t, de azt is kiemelte, hogy a szövetség megújulásra szorul. Hangsúlyozta a keleti szárny kiemelt szerepét az orosz–ukrán háború kapcsán.

Korábban már az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország bejelentette: Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését támogatja a NATO-főtitkári posztra. Ezt követően a Bloomberg tudósítója X-oldalán azt az információt közölte, hogy Románia értesítette a NATO-tagokat: jelölni tervezi Klaus Johannis államfőt a szervezet főtitkári posztjára.

Klaus Johannis a NATO főnöke lehet. Magyarország támogatja őt – ezzel a címmel idézte az Adevarul portál az egyik legismertebb román publicista elemzését. Sabina Fati a Deutsche Welle romániai kiadásának írt cikkében kiemelte: jelenleg a Románia–Magyarország párosra számíthat Klaus Johannis államfő Mark Rutte holland miniszterelnökkel szemben a katonai szövetség főtitkári pozíciójáért zajló versenyben.

A politikai újságíró úgy tudja, Johannishoz hű diplomaták jelenleg Washingtonban tárgyalnak a jelöltségről, a szövetség második legnagyobb hadseregével rendelkező Törökország pedig jól értesült források szerint kész támogatni Romániát.

Magyarország esetleges támogatásával kapcsolatban Sárdi Gergő, a budapesti Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány biztonságpolitikai és fegyverkezési témákra szakosodott elemzője felidézte Johannis egy keddi kijelentését, mely szerint nem merülhet fel, hogy Románia NATO-küldetés részeként harcoló egységeket küldjön Ukrajnába. A szakértő szerint ez az álláspont hasonlít a magyar kormány nézetére, így ha a választás e két jelölt között dől el, Magyarország valószínűleg az eszkaláció elkerülését preferáló Johannist fogja támogatni azzal a jelölttel szemben, aki a fegyveres segítségnyújtást favorizálja.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke egy kedd esti televíziós interjúban azt mondta, nem volt meglepetés Klaus Johannis államfő bejelentése. Szerinte zajlanak a tárgyalások, egy harmadik jelölt is felbukkanhat.

Rátermett vezetőre van szükség, aki tárgyal, jól kommunikál, képes arra, hogy a különböző elképzeléseket közös nevezőre hozza. Nem mondhatjuk, hogy Klaus Johannis nem rendelkezik ezekkel a képességekkel, az más kérdés, hogy jobbra jelzett és balra ment, de tárgyalt, koalíciókat hozott tető alá

Ez is érdekelheti:  Magyarország elítéli az Izrael elleni támadást

– idézte a Maszol erdélyi portál Kelemen Hunort.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Der Spiegel

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük