KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

NATO: fel kell készülnünk az Ukrajnából érkező rossz hírekre

Jens Stoltenberg megjegyezte, hogy Moszkva „hadiüzemre állította védelmi iparát”

Az ukrán hadseregnek az elmúlt hónapokban nem sikerült áttörést elérnie a harctéren, de a Nyugatnak ettől függetlenül ki kell állnia az ország mellett – vélekedett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – írja az oroszhirek.hu.

Az ukrán hadseregnek az elmúlt hónapokban nem sikerült áttörést elérnie a harctéren, de a Nyugatnak ettől függetlenül ki kell állnia az ország mellett – vélekedett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A tisztségviselő azt is fájlalta, hogy a katonai szövetség védelmi ipara nyilvánvalóan nem tudott hatékony együttműködést kialakítani a kijevi rezsim lőszerellátásában – olvasható az oroszhirek.hu oldalán.

A hét elején arra figyelmeztetett, hogy Moszkva rakétákat halmozott fel a tél előtt, megjegyezve, hogy az orosz fegyvergyártók „háborús üzemmódban” működnek.

A német Das Erste tévécsatornának adott, szombaton sugárzott interjújában Stoltenberg elismerte, hogy az ukrajnai frontvonalak az utóbbi időben nagyrészt változatlanok maradtak, és hozzátette, hogy „a háborúkat nehéz megtervezni”.

„Fel kell készülnünk a rossz hírekre. a háborúk szakaszosan mozognak, de jó és rossz időkben egyaránt Ukrajna mellett kell állnunk” – hangsúlyozta a NATO-vezér.

Stoltenberg szerint „a termelés felfuttatása döntő fontosságú” ebben a helyzetben.

Arra a kérdésre, hogy mit tegyen Kijev addig, amíg támogatói növelik a fegyvergyártási kapacitásokat – ami bizonyára időbe telik -, Stoltenberg azt mondta, hogy ezeket a „nehéz operatív döntéseket” az ukrán vezetésre és a katonai parancsnokokra bízza.

„Úgy gondolom, hogy az egyik probléma, amellyel foglalkoznunk kell, az európai védelmi ipar széttöredezettsége. Nem vagyunk képesek olyan szorosan együttműködni, ahogyan kellene” – jelentette ki a NATO főtitkára. Felszólította az összes tagállamot, hogy „lépjenek túl a nemzeti, szűkös érdekeken” és növeljék az ellátást ahelyett, hogy az emelkedő áraknak örülnének.

Stoltenberg a NATO külügyminisztereinek szerdai brüsszeli találkozója után felszólalva arra figyelmeztetett, hogy „Oroszország a tél előtt nagy rakétakészletet halmozott fel, és újabb kísérleteket látunk arra, hogy csapást mérjenek Ukrajna áramhálózatára és energetikai infrastruktúrájára”.

Ez is érdekelheti:  Lengyelország hazaküldi az ukrán férfiakat harcolni

Két nappal korábban újságíróknak azt mondta, hogy „soha nem szabad alábecsülnünk Oroszországot”. A NATO vezetője megjegyezte, hogy Moszkva „hadiüzemre állította védelmi iparát”, ami „megnehezíti az általunk remélt területi eredmények elérését”.

Ugyanakkor elzárkózott attól, hogy a jelenlegi helyzetet „patthelyzetnek” minősítse – ezt a jellemzést használta november elején Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka is.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb becslései szerint a június elején kezdődött kijevi ellentámadás december 1-jéig több mint 125 ezer áldozatot követelt az ukrán fél részéről.

MH

Kiemelt képen: Jens Stoltenberg NATO főtitkár a vilniusi NATO csúcson / 2023.07.11-12.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük