KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nem bírják tovább az ukrán katonafeleségek, férjeiket követelik (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Újabb tüntetéseket tartottak Ukrajna-szerte a fronton harcoló katonák hazatéréséért – derült ki a közösségi médián terjedő felvételekből. Az egyik legnagyobb megmozdulás Kijevben történt, ahol sajtójelentések szerint több százan – főként a katonák hozzátartozói, feleségei és édesanyjai – gyűltek össze a leszerelésért tüntetve.

A hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló ukrán törvény nem határozza meg a hadkötelezettség időtartamát a hadiállapot idején mozgósított katonáknak, a tiltakozók ennek kiküszöbölésére kérik a hatóságokat, mivel akadnak olyanok, akik már hosszú hónapok óta nem látták szeretteiket.

A hétvégén a kijevihez hasonló megmozdulásokat szerveztek más ukrán nagyvárosokban is, többek közt Lvivben (Lemberg), Szumiban, Ivano-Frankivszkban és Odesszában.

Az ukrán parlament hamarosan dönthet az új mozgósítási törvényről, melynek értelmében az újonnan besorozottak – egyes információk szerint – háromévnyi szolgálat után szerelhetnek csak le.

Csak az ideútra van jegyünk. Ha idejöttél, kétszázadikként vagy háromszázadikként mész vissza. Nagyon nehéz kijutni innen

– fogalmazott a Hromadske ukrán hírportálnak nyilatkozva egy katona, aki jelenleg Bahmutnál teljesít szolgálatot. Nem ritka az sem, hogy valaki már a háború kezdete óta a fronton harcol – tette hozzá.

Nem ez az első alkalom, hogy a háborúban harcoló katonák hozzátartozói tüntetést szerveznek a leszerelésükért, már október végén is voltak hasonló országos megmozdulások.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Egy korábbi leszerelés melletti megmozdulás Kijevben (Forrás: X)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük