Nabucco: eltűnő esélyek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nabucco gázvezeték beruházói úgy döntöttek, hogy a vezetéknek nem lesz iráni ága. Semmi jó nem származik abból, ha az üzleti ügyekbe beavatkozik a politika. Teherán elszigetelésére törekedve, a Nyugat inkább lemond az iráni lelőhelyekről, pedig korábban számítottak a Nabucco vezeték megtöltésekor az iráni gázra.

A projekt résztvevői szerint elegendők lesznek a türkmén, az iraki és az azeri források. Ugyanakkor a szállításokra vonatkozóan még mindig nincsenek konkrét megállapodások. Eléggé kétséges, hogy a Nabucco beruházói komolyan számíthatnak-e az említett forrásokra – jelentette ki Gennagyij Smal, az Oroszországi Kőolajiparosok Szövetségének elnöke.

– Azerbajdzsán nem rendelkezik gázzal a Nabucco megtöltéséhez. Baku Törökországba és Grúziába szállít, és ott meg még a saját felhasználása is. Türkménia Kínába irányuló gázvezetéket szerelt, és növelni akarja a szállításokat. Vagyis: egyszerűen nincs meg a készletbázis a Nabucco-hoz. Iráni gáz nélkül nem  tudnak meglenni. Ugyanakkor figyelemmel az Iránnal való kapcsolatokra,  nem sok esély van a projekt realizálására.

A Nabucco-t kezdettől fogva politikai elképzelés diktálta. A Kaszpi  térségből és Közel-Keletről, Oroszország megkerülésével  érkezne a gáz. Így próbálták csökkenteni a Déli Áramlat orosz projekt vonzerejét. De a gyakorlatban minden másként történt. Mind többen csatlakoznak a Déli Áramlathoz, amelynek szerelése az  idén ősszel kezdődik. Ennél a projektnél minden pontos és látható: van gáz, vannak felhasználók, vannak befektetők.

Forrás: Oroszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük