KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Munkácson lenyúlják a magyar sportpályákat is!

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A munkácsi várról a Turul eltávolítása, a magyar nyelvű iskola magyar igazgatójának leváltása, a megalázó és az őshonos kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait sárba tipró évnyitó után újabb botrány körvonalazódik. A több mint százéves, magyar alapítású helyi sportegyesület alól húzta ki a földet az Andrij Baloga vezette önkormányzat. Talán mondani sem kell, a város képviselő-testületének döntése, ahogy a Turul-szobor esetében is, törvénysértő. A Magyar Nemzet információ szerint már maga a mód is vérlázító, ahogy összeült a testület.

A botrányos igazgatóváltásról, majd tanévnyitóról sok cikk beszámolt már, de helyi forrásaink új hírekkel is tudtak szolgálni a II. Rákóczi Ferenc középiskolában történtekről. Amint azt a Magyar Nemzet is megírta, a magyar igazgató helyett kinevezett ukrán, magyar nyelvet nem beszélő Maria Pauk hosszú évekig óvónőként dolgozott. Kellő tapasztalata, szakmai hozzáértése nincs, vannak viszont kapcsolatai.

Klánkapcsolatok

Az azonban már új információ, hogy abból a faluból, a munkácsi járásban lévő, alig ezer lelket számláló Dávidfalváról származik, ahonnan a ma Kárpátalját uraló, a munkácsi Turul-szobrot ledöntető Baloga család, pontosabban klán. Most helyettesének ugyancsak egy ukrán, a magyarság ügyei iránt legjobb esetben közömbös személyt választott. Diana Fegyiváról elég durva pletykák terjednek a Latorca-parti városban, azt mondják, közösségi oldalakon írják, „csökkentett szociális felelősségű”, a lényeg, hogy semmi köze a hagyományos edukációhoz.

A II. Rákóczi Ferenc középiskola tanévnyitóján egy helyi tévéstáb megszólaltatta az új igazgatónőt, Maria Paukot, aki azt mondta, hiába magyar az iskola, ez ukrán föld, ahová csak ukrán zászló való. A kérdésre, hogy mit szól akkor a nyugati világban ma lobogó sok ukrán zászlóhoz, már csak hümmögött. Arra sem tudott választ adni, hány olyan angol nyelvű iskolát ismer, ahol nem tud angolul az igazgató.

Mindent elvenni, eladni

Megbízható forrásból származó információink szerint a magyarellenes bosszú mellett egy másik cél is vezérli a Baloga-klánt. Ez pedig a pénz, a nagy pénz.

Ez is érdekelheti:  Keresztényüldözés - Sok keresztény titkolja hitét

A magyar nyelvű oktatás fokozatos leépítése, majd a diákok szélnek eresztése után eladnák az iskola patinás épületét, ami Munkács központjában van. Nem ez lenne az első földdarab, ami ingatlanspekulációnak esne áldozatul. A magyarok által alapított Munkácsi Sport Egyesület (MSE) létesítményeit már régen privatizálták, de maga a föld a városé maradt.
Mostanáig. Andrij Baloga polgármester és köre már többször nekirugaszkodott, hogy eladja az ingatlant, de eddig ezt a képviselők leszavazták.

A legújabb képviselő-testületi ülésre azonban már csak Andrij Baloga és támogatói jutottak be, a többieket, köztük a magyarokat, egyszerűen kizárták. A meghirdetett időpontnál hamarabb zárták be az ülésterem ajtaját, elé pedig biztonsági őröket állítottak.

Az 1800-as évek vége felé alapított magyar sportegyesületnek ezzel vége. A focipályák, a teniszpályák, az úszómedence helyére valószínűleg lakópark kerül. Az ingatlanspekulánsok rég kinézték már maguknak, mert Munkács legértékesebb földjeinek egyike, közvetlenül a Latorca folyó partján.

Kolomojszkij rács mögött, Baloga felkészül

A helybeli magyarok már csak azt remélik, hogy a Munkács városát és Kárpátalját uraló Baloga-klán napjai meg vannak számlálva. Magyarországról és az Európai Unióból egy ideje már ki vannak tiltva, de az igazán nagy csapás most érte őket. A családfő, Viktor Baloga parlamenti képviselő mentorát és fő támogatóját, Ihor Kolomojszkij oligarchát a napokban letartóztatták csalás és pénzmosás gyanújával. Kérdés, ki lesz a következő ebben a sorban.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: A munkácsi várból a Turult már száműzték Balogáék, most a Latorca-parti város egykor volt magyar ingatlanjait akarják megszerezni (Fotó: Bereczky Tamás)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük