KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva büntetőeljárást indít a Putyin elleni elfogatóparancs miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Büntetőeljárás célpontjaivá váltak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze és bírái, akik elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, – jelentette be hétfőn az orosz Nyomozó Bizottság.

A bizottság egy Telegram-posztban közölte, hogy eljárást indított Karim Ahmad Khan ICC-ügyész, valamint Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala és Sergio Gerardo Ugalde Godinez bírák ellen.

Khan február 22-én beadványt küldött az ICC előzetes tanácsának, hogy adjanak ki elfogatóparancsot Putyin és Oroszország gyermekjogi biztosa, Maria Lvova-Belova ellen, akiket azzal vádolnak, hogy felelősek “az Ukrajnából származó gyermekek illegális deportálásáért”. A kérelmét az említett bírák jóváhagyták.

Az orosz vizsgálóbizottság az ICC vádjait “nyilvánvalóan törvénytelennek minősítette, mivel nincs alapja a büntetőjogi felelősségre vonásnak”. Hivatkozott továbbá az ENSZ 1973-as diplomatavédelmi egyezményére, amely abszolút mentességet biztosít az államfőknek a külföldi országok joghatóságainak eljárása alól.

A bizottság szerint Khan tettei az orosz jog szerint bűncselekménynek minősülnek, mivel

“tudatosan büntetőjogi felelősségre akarnak vonni egy ártatlan személyt, egy másik személyt pedig törvénytelenül vádolnak súlyos vagy különösen súlyos bűncselekmény elkövetésével”. Azzal is vádolják Kahnt, hogy olyan támadás előkészítését tervezte egy külföldi állam képviselője ellen, “amelynek célja a nemzetközi kapcsolatok további elnehezítése”.

A három bírót egy külföldi állam képviselőjének rágalmazásával, valamint “szándékosan jogellenes fogva tartás szándékának” kísérletével vádolják.

Medvegyev: A Putyin ellen kiadott elfogatóparancs a nemzetközi jog összeomlásának a jele

Oroszország visszautasította az ICC letartóztatási parancsát, mivel annak nincs jogalapja, Dmitrij Medvegyev volt elnök pedig azt állította, hogy az a nemzetközi jog összeomlásának jele, a Nemzetközi Büntetőbíróságot “sz@rnak és senki által nem kívántnak” nevezte. Azt is mondta, hogy az ICC-nek gyenge a teljesítménye a magas rangú gyanúsítottak felelősségre vonásában, kifejezetten nyugatbarát, és nem vizsgálta ki az USA afganisztáni és iraki háborús bűntetteit.

Ez is érdekelheti:  Ukrajna csapást mért a krími orosz parancsnokságra

A Kreml hivatalosan higgadtan reagált az ICC-parancsra. Vlagyimir Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov hétfőn a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy már most is rengeteg “nyíltan ellenséges megnyilvánulás van mind országunkkal, mind elnökünkkel kapcsolatban”. Ha mindezt “a szívére venné”, az nem hozna semmi jót.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük