KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Medvegyev: A Putyin ellen kiadott elfogatóparancs a nemzetközi jog összeomlásának a jele

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsa a nemzetközi jogrendszer összeomlásának jele – mondta Dmitrij Medvegyev volt elnök.

Medvegyev az igazságszolgáltatási szervet „sz@rnak és senki által nem kívántnak” minősítette, arra hivatkozva, hogy a magas rangú gyanúsítottak felelősségre vonása terén gyenge eredményeket ért el. Még Omar al-Bashir volt szudáni elnök is, akit 2005 óta köröz a bíróság, „köp a vádakra, és a [2019-es] otthoni katonai puccs ellenére továbbra sem érhető el” – fogalmazott hétfőn a közösségi médiában közzétett bejegyzésében a volt elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

A Nemzetközi Büntetőbíróság tehetetlenségének legnagyobb bizonyítéka az volt, hogy kudarcot vallott az amerikai csapatok által Afganisztánban és Irakban elkövetett háborús bűnök kivizsgálására tett kísérlete – jelentette ki.

Washington kisiklatta a bíróság vizsgálatát. John Bolton, Donald Trump akkori elnök nemzetbiztonsági tanácsadója akkoriban azon morfondírozott, hogy „minden szempontból az ICC már úgyis halott”, ezért Washington hagyja, hogy „”önmagától múljon ki”.

A Nemzetközi Büntetőbíróság tanácsának múlt heti döntése, miszerint egy másik atomhatalom vezetője ellen is eljárást indít, amely [Oroszország] szintén megtagadta a tanács joghatóságának elismerését, nyilvánvalóan csupán a látszat kedvéért született – mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy ez csak arra szolgál, hogy a nemzetközi intézményekbe vetett bizalom maradékát is felszámolja.

Még mielőtt az NBB kiadta volna a Putyin elleni elfogatóparancsot, a nemzetközi jogot aláássa a bíróság nyugatbarát elfogultsága, amely sérti a nem nyugati államok szuverenitását – jegyezte meg a volt elnök. A nemzetek figyelmen kívül hagyják az általuk eredendően igazságtalannak vélt ítéleteket, és inkább közvetlen megállapodásokat kötnek egymás között, miközben „az ENSZ és más struktúrák ostoba döntései szétfoszlanak a varratoknál”.

Medvegyev hozzátette, hogy

„el lehetne képzelni egy olyan helyzetet”, amikor a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság épületét egy orosz hiperszonikus rakéta találja el. Ez a bíróság csak egy szánalmas nemzetközi szervezet, nem egy NATO-ország lakossága. Tehát háborút sem fognak indítani. Pánikba esnek. És senki sem fogja sajnálni őket

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Rod Stewart budapesti koncertjén is kifütyülték a Zelenszkij installációt

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük