KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva: A „Zelenszkij-rezsim” tárgyalásképtelen

Ukrajna ismételten bebizonyította, hogy megbízhatatlan, ha béketárgyalásokról van szó, annak ellenére is, hogy Oroszország számos alkalommal próbálta diplomáciai úton megoldani a konfliktust Kijevvel – jelentette ki Moszkva ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia.

A diplomata a RIA Novosztyinak adott hétfői interjújában megjegyezte, hogy Moszkva következetesen kifejezte készségét a párbeszédre, hangsúlyozva, hogy ezek a kezdeményezések nem csupán „deklaratív jellegű nyilatkozatok”.

„2022 áprilisában tárgyalóink parafálták az isztambuli megállapodásokat. Ezeket az ukrán delegáció vezetői is aláírták”

– emlékeztetett Nebenzia, utalva a konfliktus korai szakaszában Oroszország és Ukrajna között majdnem megkötött békeszerződésre.

A Törökország közvetítésével létrejött alku feltételei szerint, amelyet Kijev később – állítólag brit nyomásra – elvetett, Ukrajna semlegességet vállalt volna a nemzetközi biztonsági garanciákért cserébe.

Nebenzia szerint a gyors békerendezés nem tetszett „Kijev angolszász támogatóinak”, ezért mindent megtettek, hogy megakadályozzák azt.

„Mindenki látta az interjút a Verhovnaja Rada Nép Szolgája frakciójának vezetőjével, David Arakhamijával, aki az ukrán küldöttséget vezette Isztambulban”

– folytatta Nebenzia.

„Ő nyíltan kimondta, hogy minden készen áll, de jött [az akkori brit miniszterelnök] Boris Johnson, és azt közölte, hogy folytatni kell a harcokat”

– tette hozzá a diplomata, megjegyezve, hogy Johnson ukrajnai „”útjának” története jól ismert.

„Az egyetlen logikus következtetés, amelyet ennek eredményeként levontunk az éppen az, hogy a Zelenszkij-rezsim képtelen a tárgyalásokra”

– hangsúlyozta.

Nebenzia arra is rámutatott, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán vezető tavaly aláírt egy rendeletet, amely hivatalosan megtiltott minden tárgyalást a jelenlegi orosz vezetéssel.

„Az ilyen égbekiáltó következetlenség jellemzi Kijev egész külpolitikáját”

– jelentette ki Nebenzia.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelezte, hogy a Kreml kész tárgyalásokat kezdeni, amint Kijev kivonja erőit abból a négy régióból, amely a 2022-es népszavazások után csatlakozott Oroszországhoz.

A javaslatot Kijev és nyugati támogatói, köztük Olaf Scholz német kancellár is határozottan elutasították, és ” komolytalannak” nyilvánítva azt.

Ez is érdekelheti:  Az EP törvényesítette a politikai erőszakot

Közben Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap elismerte, hogy Kijevnek végül majd tárgyalóasztalhoz kell ülnie Oroszországgal, de csak miután megerősítette alkupozícióját. Kijelentései a nyugati támogatású svájci „békekonferencia” lezárásakor hangzottak el, ahol több mint egy tucat résztvevő utasította el a záróközlemény aláírását.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök / Fotó: AFP/NurPhoto/STR

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük