KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A lengyel elnök Oroszország etnikai alapú feldarabolására szólított fel

Andrzej Duda lengyel elnök az ukrajnai konfliktusra hivatkozva Oroszország “dekolonizációjának folyamatát” szorgalmazta. Utalt arra, hogy az etnikai kisebbségeknek el kellene szakadniuk Moszkva uralma alól, és saját államot kellene alapítaniuk.

Oroszország a világ egyik legváltozatosabb országa, a kormány szerint több mint 190 etnikai csoporttal, amelyek több mint 270 nyelvet és dialektust beszélnek.

Duda vasárnap Svájcban, az úgynevezett “békekonferencián” felszólalva Oroszországot “a nemzetek börtönének” nevezte. Az ország “közel 200 etnikai csoport otthona”, amelyek “a mai Ukrajnában alkalmazott módszerek eredményeként lettek Oroszország lakói” – állította a lengyel vezető.

“Oroszország továbbra is a világ legnagyobb gyarmatbirodalma, amely az európai hatalmakkal ellentétben soha nem ment át a dekolonizáció folyamatán, és soha nem volt képes megbirkózni múltjának démonaival”

– jelentette ki Duda. “A nemzetközi közösség tagjaként végre ki kell mondanunk – a modern világban nincs [helye] a gyarmatosításnak”.

Amióta Oroszország hadműveletet indított a szomszédos államban, Lengyelország az egyik leghangosabb támogatója az Ukrajnának nyújtott segítségnek. A lengyel média szerint Duda fő küldetése Svájcban az volt, hogy “rávilágítson az orosz fenyegetés mértékére”.

Az év elején Donald Tusk lengyel miniszterelnök felvetette az amerikai atomfegyverek potenciális befogadásának lehetőségét, amit Moszkva “provokációnak és mélyen ellenséges politikának” nevezett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször kijelentette, hogy Moszkvának nem áll szándékában megtámadni a NATO-tagállamokat, és az ezzel ellentétes állításokat ijesztgetésnek minősítette.

2023 augusztusában Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő az Izvesztyija című újságnak írt egy véleménycikket, amelyben elítélte a Nyugat által elkövetett “gyarmatosító bűnöket”, és azt állította, hogy a nyugati tengerentúli birtokok, például Franciaország Új-Kaledónia, Nagy-Britannia Gibraltár és az USA Guam, modern “gyarmatok”. Azt írta, hogy “a szabad világ kétségtelenül győzni fog, és a dekolonizáció folyamata befejeződik”.

Ez is érdekelheti:  A Trump elleni merénylet-kísérlet után: KI LESZ A KÖVETKEZŐ?

Orosz HírekKiemelt képen: Andrzej Duda lengyel elnök

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “A lengyel elnök Oroszország etnikai alapú feldarabolására szólított fel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük