KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nézőpont: Orbán Viktor óriási felhatalmazással vehet részt az EU-csúcson

Az európai parlamenti választások után az első EU-s csúcstalálkozót tartják a kormány- és államfők, akik fontos személyi kérdésekben egyeztetnek. A kormány- és államfők vegyes eredménnyel a hátuk mögött érkeznek Brüsszelbe.

Orbán Viktor a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82%) vesz részt az Európai Unió csúcsértekezletén, írja elemzésében a Nézőpont Intézet.

Az informális EU-csúcson arról tárgyalnak, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba, amely döntéseket formálisan két hét múlva kell meghozni.

A Nézőpont szerint fontos kiemelni, hogy Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök pártjai nagyon alacsony támogatottságot értek el, 13,9% és 14,6%-ot. Pedro Sánchez spanyol kormányfő (30,18%) sem tudta megnyerni hazájában az EP-választást, míg Giorgia Meloni kormánypártja (28,76%)magabiztos  győzelmet aratott.

A személyi kérdésekről szóló döntéseket az országvezetők hozzák meg, majd nyújtják az Európai Parlament elé, ahol a képviselők abszolút többségének (legalább 361 képviselő) szavazata kell a Bizottság megválasztására​.

Mandiner

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary 2024 rendezvényén / Fotó: MH/Török Péter

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük