KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mi történhetett? – A YouTube visszavonta a 2020-as amerikai választások tisztaságát megkérdőjelező tilalmat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A YouTube videoplatform visszavonta a 2020-as és más amerikai választási eredmények érvényességének megkérdőjelezésére vonatkozó ellentmondásos tilalmát, és egy pénteki blogbejegyzésben elismerte, hogy ez a politika elhallgattathatja a legitim politikai beszédet.

A platform közölte, hogy nem távolítják el azokat a „tartalmakat, amelyek „hamis” állításokat terjesztenek elő, miszerint a 2020-as és más korábbi amerikai elnökválasztásokon széles körű csalás, vagy visszaélések történtek”.

Az Alphabet leányvállalata „a mai megváltozott környezetre” hivatkozva kifejtette, hogy

„a jelenlegi környezetben úgy találjuk, hogy bár az ilyen tartalmak eltávolítása visszaszorít bizonyos félretájékoztatást, ugyanakkor a politikai beszéd korlátozásának nem szándékolt hatása is lehet, anélkül, hogy érdemben csökkentené az erőszak vagy más valós károkozás kockázatát”.

A YouTube kifejtette, hogy politikájának két célja van – „közösségünk védelme, valamint a nyílt viták és vélemények otthonának biztosítása” -, hogy ezek a célok nem minden esetben egyformák, ugyanakkor elismerte, hogy a nyílt vita ” a működő demokratikus társadalom alapfeltétele”.

Míg a törölt irányelvek állítólag az összes korábbi amerikai választásra kiterjedtek, a YouTube a jelek szerint a cenzúrát a 2020-as eredményeket megkérdőjelező tartalmakra összpontosította, figyelmen kívül hagyva vagy akár támogatva azokat a tartalmakat, amelyek azt feltételezték, hogy a 2016-os választás eredménye orosz beavatkozásnak tulajdonítható, különösen, ha azok az intézményesített médiumoktól származtak.

A platform elismerte, hogy „több tízezer” videót távolított el a választási csalásról szóló viták miatt hozott, és most visszavont tilalom miatt. A blogbejegyzés azonban nem utalt arra, hogy ezek közül a videók közül bármelyiket visszaállítják vagy újra értékelik. Bár a YouTube lehetőséget biztosít azoknak a felhasználóknak, akiknek a tartalmát eltávolították, hogy fellebbezzenek a döntés ellen, a kritikusok szerint ez az eljárás csak a látszat kedvéért folyik, és ritkán vagy egyáltalán nem vezet a tartalmak visszaállításához.

A platform arra is emlékeztette a felhasználókat, hogy a „választási félretájékoztatási” irányelvek továbbra is érvényesek, vagyis a felhasználók nem tehetnek közzé olyan tartalmakat, amelyek célja a választók megtévesztése.

A szólásszabadság kritikus kérdéssé vált a 2024-es választásokon, mivel mind a republikánus éllovas Donald Trump, mind a vezető republikánus kihívó, Ron DeSantis, mind pedig a demokrata jelölt, Robert F. Kennedy Jr. azt ígérte, hogy szembeszáll a Big Tech cégek cenzori jogköreivel.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: