KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megszólalt az orosz Forma-1-es pilóta: Csak Isten és az országunk előtt térdelek le!

Danyiil Kvjat is egyike volt azon versenyzőknek, akik az Osztrák Nagydíj rajtja előtt nem térdeltek le, a rasszizmus elleni harc, és a Black Lives Matter mozgalom támogatása jeleként, hiszen egyre inkább kétséges formát ölt ez a törekvés. Sokan egyetértenek azzal is, hogy már túlzás ilyen gesztusokat tenni, köztük az orosz pilóta is ezen a véleményen volt.

 

Három hónapot késett az első futam. Nem voltak nézők. 20 autóból csak 11 ért célba. Mégsem erről beszélnek, hanem ami a rajt előtt történt. Így nyilatkozott az esetről Kvjat:

“Nézzétek. Egyesek letérdeltek, mások nem. Ez a Forma-1 akciója volt, a feketék jogaiért. A versenyzők egyen pólókat vettek fel, azzal a szlogennel, hogy “End Racism.” Lewis Hamilton, a széria hatszoros világbajnoka azonban a Black Lives Matter felirattal volt ott. Hasonlóképp sötét lett a bukósisakja is, sőt a Mercedese is fekete lett, pedig világéletemben ezüst színű volt.”

Hamilton, és még 13 pilóta letérdeltek, hatan megtagadták ezt. A spanyol Sainz, a holland Verstappen, a monacói Leclerc, az olasz Giovinazzi, a finn Räikkönen és az orosz Kvjat. Danyiil ezzel indoklja azt, hogy miért nem:

 

“Amikor javasolták, hogy a rasszizmus elleni harc jeleként térdeljünk le, az számomra nem volt teljesen világos dolog, hiszen ez kicsit ellene lenne az orosz mentalitásomnak, mondhatni. Ugyanakkor a hazámért, a zászlónk és Isten előtt letérdelek.”

 

Oroszországban tehát így értelmezik a térdelést, a tengerentúl meg másképp. Természetesen, akik állva maradtak, nem jelenti azt, hogy ők rasszisták lennének. Ők is kiállnak a feketék jogaiért, hiszen ez olvasható volt a pólóikon.

 

Ezzel zárta a gondolatait az orosz pilóta:

Ez is érdekelheti:  Négy frontszakaszról jelentett előretörést az orosz védelmi minisztérium

 

“Abban teljesen egységesek vagyunk, hogy küzdünk a rasszizmus ellen, ezt az álláspontunkat nagyon is erőteljesen mutattuk meg a felirattal a pólókon a verseny előtt.”

 

Kvjat úgy tudja, hogy ez az akció egyszeri volt, de amennyiben a Forma-1 vezetése úgy dönt, hogy megismétlik ezt, az is biztos, hogy egy pilóta már lesz, aki nem fog ezért a térdére ereszkedni.

Forrás: Racingline.hu, Vadhajtások

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük