KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megszakadt az amerikai nukleáris parancsnoki lánc

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz Biztonsági Tanács egyik magas rangú tisztviselője aggodalmának adott hangot a Pentagon vezetőjének egészségügyi problémai és Joe Biden amerikai elnök hanyatló szellemi képességei miatt bekövetkező nukleáris „katasztrófa” veszélye miatt, és az amerikai vezetés lehetséges „vezetői hibájára” figyelmeztetett.

Mihail Popov orosz biztonsági tanácsi titkárhelyettes az Izvesztyija című újságnak adott, szerdán megjelent interjúban úgy nyilatkozott, hogy Washington politikai instabilitása akár egy véletlen eszkalációt is kiválthat.

„Az Egyesült Államokban az utóbbi időben kialakult általános nehéz és ideges belpolitikai helyzetben jelentősen megnőtt az esélye egy olyan vezetői hibának, amelyet a nemzeti vezetők akár szándékosan, akár akaratlanul is, de elkövethetnek”

– mondta.

„Ez bizony lerövidíti a távolságot egy globális katasztrófa kialakulásához.”

Popov hangsúlyozta, hogy nem egy „banánköztársaságra” gondol, hanem „egy olyan államra, amely atomfegyverekkel rendelkezik, és állandóan azt állítja magáról, hogy a világ hegemon szereplője”. Hozzátette, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter rákdiagnózisa és Biden idős kora „kérdéseket vetett fel a globális biztonsági rendszerrel” és az amerikai parancsnoki lánccal kapcsolatban, és feltette a kérdést: „Hogyan hozzák meg általában az Egyesült Államokban a döntést a nukleáris fegyverek bevetéséről?”.

„A védelmi miniszter nincs ott, és senki sem tudja, hol van, vagy éppen ki helyettesíti őt. A sajtó azt írja, hogy egyes feladatait Kathleen Hicks miniszterhelyettesre bízták. De ő akkor éppen Puerto Ricóban nyaralt”

– mondta.

A tisztviselő a továbbiakban egy hidegháborús epizódot idézett fel, amikor is az amerikai légierő egyik őrnagyát azért bocsátották el, mert megkérdezte, honnan tudhatja azt, hogy egy nukleáris indítási parancs „egy épeszű elnöktől származik-e”, tekintve, hogy a főparancsnok felelős Amerika nukleáris arzenáljának alkalmazásáért.

Austin prosztatarák-diagnózisa nemcsak az amerikai közvéleményt, hanem magát Bident is meglepetésként érte. A Pentagon vezetője elismerte, hogy csapata nem tájékoztatta a Fehér Házat az Austint illető hírről. Azóta az amerikai védelmi miniszter újra kórházba került hólyagproblémával, ami miatt állítólag nem részletezett „beavatkozásokkal” kezelték.

Ez is érdekelheti:  A NatCon legjobban várt programja az Orbán Viktorral való beszélgetés

Az Egyesült Államok történetének legidősebb elnökeként, 81 évével Biden alkalmassága az amerikai választók számára az egyik legégetőbb kérdés a 2024-es választások előtt. Az NBC News közelmúltbeli felmérésében a megkérdezettek 76%-a komoly vagy közepes mértékű aggodalmának adott hangot az elnök „mentális és fizikai állapotával” kapcsolatban, miközben még Robert Hur különleges ügyész is – akit azért bíztak meg, hogy vizsgálja meg Biden azon ügyét, mely szerint titkosított dokumentumokat rendkívül hanyag módon tárolt egyik házának garázsában – arra a következtetésre jutott, hogy az elnöknek „előrehaladott kora miatt jelentősen csökkent a szellemi képessége”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter © Anna Moneymaker / Getty Images az AFP-n keresztül 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük