KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

86 éves korában a milánói San Raffaele kórházban elhunyt a Forza Italia vezetője Silvio Berlusconi, egykori olasz miniszterelnök. A RAI Uno közölte a hírt csatornáján!

Az egykori olasz miniszterelnök Silvio Berlusconi összes gyermeke megérkezett ma reggelre a milánói San Raffaele kórházba, ahol a Forza Italia vezetőjét péntek óta  kezelték. Egészségi állapotáról nem konkrétumokat.

San Raffaele kórház

Berlusconi péntek délután került ismét kórházba, alig három héttel azután, hogy kiengedték onnan.

Az olasz politika kiemelkedő egyéniségének újabb kórházi kezelése természetes aggodalmat keltett a volt miniszterelnök számos támogatójában és politikai szövetségesében. A politikus kezelőorvosai azonban úgy nyilatkoztak, hogy „egy ismert hematológiai kórképpel kapcsolatos, tervezett utókezelések elvégzésére” van szükség.

Alberto Zangrillo, a volt miniszterelnök személyi orvosa és Fabio Ciceri hematológus pénteken kiadott közleménye szerint páciensük állapota nem adott okot aggodalomra.
Berlusconit már korábban, április 5-én felvették a San Raffaele kórházba. Az olasz média akkor azt írta, hogy légzési problémák miatt került kórházba. Később azonban a volt miniszterelnököt kezelő orvosok közölték, hogy krónikus leukémiában szenved. A politikus a klinikán kemoterápiás kezelést kapott. Összesen 45 napot töltött a kórházban, és május 19-én bocsátották el onnan.

Berlusconi 1936. szeptember 29-én született Milánóban. A Milánói Egyetem jogi karán szerzett diplomát. Mielőtt a politikába lépett volna, üzleti tevékenységet folytatott.

1994-ben az általa alapított Forza Italia párt egy jobbközép koalíció részeként győzött, és Berlusconit miniszterelnökké választották, de alig egy évvel később, 1995 januárjában lemondott. 2001-ben ismét miniszterelnök lett, és 2006-ig állt a kabinet élén.
Rövid ellenzéki időszak után Berlusconi pártja – ekkor már „Szabadság Népe” néven – és szövetségesei meggyőző győzelmet arattak a 2008-as választásokon. A politikus ezúttal 2011 novemberéig töltötte be a miniszterelnöki posztot, amikor a kialakuló gazdasági válság és az európai tőzsdék Olaszország államadóssággal kapcsolatos kötelezettségeivel szembeni bizalmatlansága miatt le kellett mondania.

A 2019-2022-es időszakban az Európai Parlament tagja volt. Az olasz szenátusnak 2022 októberében lett tagja.

„Egy korszak véget ért” – jelentette ki Guido Crosetto olasz védelmi miniszter Berlusconi halálával kapcsolatban. Halála „hatalmas űrt” hagyott maga után – írta Twitteren közzétett bejegyzésében hozzátéve, hogy „nagyon szerette” a volt miniszterelnököt.

Matteo Salvini, a Lega Nord (Északi Liga) párt vezetője szerint „egy nagy olasz úgy döntött, hogy elbúcsúzik tőlünk”, és egyperces csendet kért az egykori miniszterelnökre emlékezve.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: