KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megbukott az áfarendszer?!

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

afa.27Horváth András hetekkel ezelőtti nagy port kavaró nyilatkozata számos fontos – az általános forgalmi adóval összefüggő – kérdésre hívta fel a figyelmet. Az Európai Unió statisztikái alapján és hazai becslések szerint megközelítőleg 1000 milliárd forintnyi áfa bevételtől esik el a központi költségvetés évente.

Az elcsalt pénzösszeg nagyságának okaként elsősorban a rendkívül magas áfa kulcs említhető, mely jelenleg 27 %. Ez az Európai Unió tagállamaiban használt adókulcsok közül a legmagasabb. Az áfacsalás nem magyar sajátosság, az Európai Unió egészét áthatja, és mára szervezett bűnözői csoportok tevékenysége nyomán forint milliárdok folynak ki az államkasszából jogtalan adóvisszaigénylések révén. A csalás közvetlen következményeként a központi költségvetés adóbevételektől esik el, illetve jogalap nélkül történik adóvisszaigénylés. A feketegazdaság elburjánzásának közvetett következménye pedig a legális üzleti szektor hanyatlása.

Egyes vélemények szerint az áfakulcs csökkentése hozhat megoldást a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. A visszaélések azonban olyan mértékűek, hogy az áfa csökkentése csupán részmegoldást jelentene. A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint a magyar adórendszerből ki kell vezetni az általános forgalmi adót, és helyette az Egyesült Államokban alkalmazott forgalmi adót (sales tax) szükséges bevezetni!

Az a két adózási forma között a lényegi különbség, hogy az amerikai adózási rendszerben – szemben az áfarendszerrel – nem kell adót fizetni, ha egy cég egy másik viszonteladó felé értékesít. Az értékesítési láncolatban kizárólag akkor keletkezik adófizetési kötelezettség, amikor a terméket vagy a szolgáltatást a fogyasztó részére értékesítik. Ezen adózási formának köszönhetően a cégek kevesebb adminisztratív feladattal számolhatnak, a jogtalan adóvisszaigénylések kiküszöbölhetőek, hosszabb távon az állam biztosabb adóbevételekre számíthat, és a feketegazdaság legális üzleti szektorra gyakorolt torzító hatása mérsékelhető.

foldosztas

FKgP.hu

Nemzeti InternetFigyelő

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

0 thoughts on “Megbukott az áfarendszer?!

  1. Ez jelenleg a mai “magyar” bóherkormányzati törekvések miatt nem járható út. Ugyanis így csak egyszer lenne ÁFA befizetés. Jelenleg fizet ÁFA-t a termelő, a nagykereskedő, a kiskereskedő, a gyártó, a viszonteladó, és végül a vásárló. Szóval minimum 5-6 szor van a róka – értsed a magyar megnyúzva. Viszont, ha csak a végén a vásárló fizetne…. Szóval ehhez valóban egy nemzeti, és nem álnemzeti jobbos, vagy balos cionbóher kormány kellene.

  2. Az ÁFA-t nyilván a költségvetés kicsinysége miatt emelik. De miért nem jutott még észbe, hogy meg kellene már emelni a béreket is. Már nem igaz, hogy a magyar munka nem üti meg az Unió szintjét. Nem igaz, hogy a magyar termelésnek nincs piaca, hiszen már szinte csak megrendelésre termelünk. Az ide telepített multis gépsorok semmivel nem rosszabbak, mint az anyacégeknél, sőt, lehet, hogy hatékonyabbak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük