KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megbukott az „adminisztratív puccs” Franciaországban, de hova tűnt Emmanuel Macron?

Amikor utoljára látták a nyilvánosság előtt, a francia elnök sötét pilótadzsekit, Top Gun napszemüveget és fekete baseball sapkát viselt. A Politico.eu tréfás felhívása Emmanuel Macron köztársasági elnökre vonatkozik, aki a tervek szerint szerdán számos rendfenntartó szerv élére nevezett volna ki új vezetőket. Közben viszont a fotója eltűnt politikai szövetségeseinek szórólapjairól.

„Vannak olyan pletykák, amelyek szerint a köztársasági elnök azt fontolgatja, hogy szerdán, azaz négy nappal a második forduló előtt kinevezi a rendőrség új országos főigazgatóját, noha a hivatalban levőnek az olimpia végéig kellett volna maradnia, valamint hogy szintén lecseréli a csendőrség országos igazgatóját, valamint tucatnyi prefektust is” – nyilatkozta Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője a France Inter rádiónak.

Kölcsönös gyanúsítgatás

Az „adminisztratív puccs” tervének sajtóbeli megszellőztetése már önmagában elég volt arra, hogy meghiúsítsa a tervet: mint arról a Politico francia nyelvű blogja, a Playbook Paris is beszámolt, az Élysée-palota visszalépett, nem történtek meg a kinevezések.

Marine Le Pen szerint az elhamarkodott kinevezések célja az lett volna, hogy

megakadályozzák, hogy a jobboldali RN elnöke, Jordan Bardella úgy kormányozza az országot, ahogyan szeretné,

amennyiben a jobboldali blokk többséget szerez a parlamenti választások vasárnapi második fordulójában. Szélsőbaloldali körök ugyanis azt terjesztették, hogy az uniós választási győzelem kulcsfigurája, Bardella kormányalakítás esetén leváltaná a védelmi minisztert.

KGB? Nem probléma!

A Nemzeti Tömörülés szövetségese, Éric Ciotti (Köztársaságiak) szerint a váratlan kinevezések körüli felfordulás a választásokon pártjával leszerepelt Emmanuel Macron köztársasági elnök környezetében tapasztalható „általános pánik bizonyítéka, s a törekvés arra, hogy a hozzájuk közel álló embereket átmenekítsék”.

Az Élysée-palota válaszul közleményt adott ki, amelyben a higgadt vezetés fontosságát hangsúlyozta.

A puccs ugyan meghiúsult – legalábbis csütörtök délig nem lehetett hallani váratlan kinevezésekről –, azonban az RN-nel kapcsolatos híresztelés és a suttogó propaganda tovább működik.

„Ezekben a napokban hallom a figyelmeztetéseket egy lehetséges védelmi miniszterről, akit Bardella nevez ki, és aki esetleg Putyinhoz lesz lojális” – írta a Le Figaro csütörtöki publicisztikájában Chantal Delsol. Az ismert konzervatív író és filozófus így folytatja: „De soha nem hallottam a felháborodás hangjait, amikor volt egy kommunista pártunk, amelyet közvetlenül Moszkva finanszírozott, és egy

szocialista védelmi miniszterünk, akit súlyosan vádoltak azzal, hogy a KGB ügynöke, akit a szovjetek szintén évekig és rendszeresen támogattak.

És e kettős mérce hagyománya él és virul, folytatódik napjainkban is!”

Macron, a rocksztár

Mindeközben a Politico tréfás hangú személyleírást publikált Franciaország „eltűnt” köztársasági elnökéről. „Amikor utoljára látták Emmanuel Macront a nyilvánosság előtt, sötét pilótadzsekit, Top Gun napszemüveget és fekete baseballsapkát viselt.”

Az inkognitós „rocksztár” megjelenése, ahogy vasárnap a tengerparti Le Touquet városában szavazott, figyelmet keltett a közösségi médiában és a híroldalakon – írja az amerikai tulajdonú brüsszeli lap, kiemelve: a tervezett nemzetközi kötelezettségektől eltekintve Macront csaknem két hete (az európai választások elvesztése, a konzervatív párt földrengésszerű győzelme óta) nem látták a nyilvánosság előtt.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor Angliába utazik az EPC-csúcsra

„Múlt vasárnap ahelyett, hogy Macron megjelent volna a televízióban, hogy vigasztalja sebesült segédcsapatait a parlamenti választások első fordulójában elszenvedett vereség után, az Élysée-palota egy rövid nyilatkozatot adott ki az elnöktől, amelyben egységre szólított fel” – tudósít a Politico.

Inkognitóban

A lap úgy tudja: a köztársasági elnöknek szövetségesei tanácsolták, hogy hagyja abba a kampányolást. Macron arcát még a kampánykiadványokból is eltávolították. Egy miniszter azt is elismerte a francia  közszolgálati televízióban, hogy Macron imázsa megkopott.

Az elmúlt hetekben a párt több nehézsúlyú embere is

azért lobbizott, hogy Macron személyesen is maradjon távol a kampánytól, amit az egyik fontos szövetséges „szükséges de-Macronizációnak” nevezett.

Az Élysée-palotába zárkózva az elnök a Politico szerint éppen a vasárnapi választás másnapján életbe lépő forgatókönyveket dolgoz ki, amelyek között szerepel a konzervatív RN elsöprő győzelme. Ismertek olyan elképzelések is, hogy egy laza – a spanyolországi vagy németországi gyakorlathoz hasonlóan – koalíciót alkossanak, amelyben lényegében minden, az RN-en kívüli nagyobb párt részt vesz. Csupán azért, hogy kiszorítsák a francia szavazók jelentős része által támogatott, valós konzervatív programmal rendelkező Nemzeti Tömörülést a hatalomból.

hirado.hu

Kiemelt képen: Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Elysee elnöki palotában, 2023. november 9-én. © Ludovic Marin, AFP 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük