KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megalázó NOB döntés: az orosz és fehérorosz sportolók részt vehetnek a párizsi olimpián, de…

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges státuszban indulhatnak a 2024-es párizsi olimpián.

A NOB honlapján pénteken közzétett közlemény szerint az egyéni, semleges sportolók (AIN) – akiket a szervezet végrehajtó bizottsága orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolókként definiál – meghatározott feltételek mellett indulhatnak majd, amennyiben teljesítették a kvalifikációs versenyeket.

A döntés az egyénekre vonatkozik, a NOB döntése értelmében az oroszok és a fehéroroszok ugyanakkor nem indulhatnak a játékokon csapatsportágakban. Azok a sportolók vagy más személyek, akik „aktívan támogatják” Moszkva Ukrajna elleni katonai akcióit, szintén ki lesznek zárva.

Hasonlóképpen, azok a sportolók és támogató személyzet, akik az orosz vagy fehérorosz katonai vagy nemzetbiztonsági ügynökségekkel állnak szerződésben, nem nevezhetnek be és nem versenyezhetnek. Ezenkívül minden AIN-nek meg kell felelnie a nemzetközi szövetségek által meghatározott doppingellenes követelményeknek is.

A NOB továbbá megjegyezte, hogy az orosz és fehérorosz államra és kormányra vonatkozó szankciók a párizsi játékok idejére is érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a két ország zászlaját, himnuszát, színeit vagy más nemzeti azonosítóját nem lehet majd kitűzni az esemény egyetlen hivatalos helyszínén vagy rendezvényén sem. Az orosz és fehérorosz kormányzati állami tisztviselőket nem hívják meg és nem akkreditálják a játékokra – írta a NOB.

A világ minden tájáról érkező 4600 sportoló közül, akik eddig kvalifikálták magukat a 2024-es párizsi játékokra, mindössze 11 a semleges sportoló – nyolc orosz és három fehérorosz állampolgár.

Oroszország „megalázónak” nevezte a sportolóira vonatkozó feltételeket, és a sport politizálásával vádolta a NOB-ot. Vlagyimir Putyin elnök a múlt hónapban úgy jellemezte az olimpiai mozgalmat, hogy az messze van a korábbi évek gyakorlatától.

„Néhány dolog végleg elveszett” – mondta Putyin, azt állítva, hogy a játékokhoz való hozzáférést most arra használják fel, hogy olyan emberekre gyakorolnak nyomást és fogadtatnak el velük bizonyos álláspontokat, akiknek semmi közük a politikához. Ez gyakorlatilag „rasszista, etnikai diszkriminációt” jelent – mondta az orosz vezető.

Ez is érdekelheti:  Gyurcsány ismét fenyegetőzik

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Getty Images/Staff

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Megalázó NOB döntés: az orosz és fehérorosz sportolók részt vehetnek a párizsi olimpián, de…

  1. Még a rasszista antiszemita Hitler se zárta ki se a zsidókat, se a feketéket. Akkor ezek most nácibbak a náciknál?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük