KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Még nem született meg a politikai döntés az izraeli hadsereg szárazföldi műveletéről

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés – közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön.

Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein.

Szombat reggel óta a gázai terrorszervezetek rakéták ezreit lőtték ki Izraelre, s válaszul Izrael intenzív légicsapásokat indított az övezetben.

„Előző este voltak bizonyos jelek, de nem volt hírszerzési figyelmeztetés egy ilyen eseményre”

– közölte Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője csütörtökön a szombati terrortámadásról, és megígérte, hogy a későbbiekben alaposan kivizsgálják a hírszerzés kudarcának okait.

A meglepetésszerű támadást megelőző napon a Gázai övezetben gyanús jeleket észleltek, s ezért több megbeszélést folytattak a hadseregben, de nem alakult ki az a benyomás, hogy Izrael elleni támadásra készültek volna. Éppen ezért a hadsereg nem emelte meg délen a készültségi szintet, és nem jelentette a politikai szintnek megfigyeléseit.

Hagari tájékoztatása szerint csütörtök reggel befejeződött a Nuhba, a Hamász kommandós csapata ellen támadási hullám az övezet egész területén, melyben az elfogott terroristák kihallgatásával szerzett információk alapján több tucat rakétakilövőhelyet, alagutat és gyülekezési pontot célzott meg az izraeli légierő. A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, mely a szombati betörés egyik vezető csapata volt.

„Mindenkivel le fogunk számolni, aki részt vett az atrocitásokban”

– mondta Hagari.

„A támadásból származó összes videót felhasználjuk fejlett technológiánkkal a barbárság résztvevőinek felkutatására. Már leszámoltunk Musztafa Sahinnal, aki online dokumentálta a barbár mészárlást, és egy másik aktivistával, aki haditengerészeti fegyvereket rejtett el. Támadásunk eredményeként a Hamászban káosz uralkodik”

– mondta a katonai szóvivő.

Ez is érdekelheti:  „Amikor orosz csapatok állnak majd Magyarország határánál…"

Közölte, hogy még mindig vannak összecsapások az övezetben, az elmúlt napon négy tűzharcban öt terrorista vesztette életét, elfogtak két fegyvertelen behatolót, és egy drónnal végeztek a Hamász határhoz közeledő járművével.

„Aki a határkerítéshez közelít, azt lelövik”

– mondta Hagari.

A szóvivő bejelentette, hogy szombattól mostanáig 220 elesett katona családját értesítették, és 81 családdal tudatták, hogy szeretteiket Gázába hurcolták.

Kiemelt képen: izraeli katona egy Merkava páncélosban / Fotó: Jalaa Marey / AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük